Interview

Ajax, PSV, Feyenoord én AZ overwinteren: 'We kunnen met zijn allen trots zijn'

Ajax, PSV, Feyenoord én AZ overwinteren: 'We kunnen met zijn allen trots zijn'

04-11-2022 14:00 Laatste update: 15:16
4

Zowel Ajax, PSV, Feyenoord als AZ Alkmaar verzekerden zich na deze Europese speelronde van overwintering in Europa. De traditionele top-drie zal actief zijn in de Europa League, terwijl de Alkmaarders als eerste van de groep doorgaan in de Conference League. VoetbalNieuws sprak met Aad de Mos over de prestaties en de kansen van de Nederlandse ploegen.

Ajax

"Het was fantastisch", begint De Mos over de overwintering van de vier Nederlandse ploegen. Toch overheerst ook bij de oud-trainer het gevoel dat het in Amsterdam wat minder goed is verlopen, maar daar is een simpeler verklaring voor. "Ajax was natuurlijk wat minder. Ze hebben pech gehad dat ze in zo'n zware poule zaten. Met alle respect, als je een nieuw elftal hebt en krijgt Napoli en Liverpool in je poule wordt het lastig. Het zijn twee uitzonderlijke ploegen. Ik had Ajax na de loting ook op de derde positie gezet. Napoli was al in goede doen. Liverpool wordt sowieso lastig, dat weet je uiteraard. Ik heb poules gezien waarin Ajax sowieso verder gekomen zou zijn."

Ondanks dat het voor de buitenwacht geen schande is dat Ajax in een groep met Liverpool en Napoli derde werd, overheerst er toch een slecht gevoel. "Het is allemaal een beetje in het negatieve getrokken door de vele tegengoals en door het erbarmelijk slechte spel. Zowel aan de bal als zonder bal. Dat deed iedereen wel de wenkbrauwen fronsen en was niet leuk om naar te kijken. Het was niet nodig. Desondanks gaan ze toch door in Europa."Ajax-Napoli

De Amsterdammers dalen door de derde plek in de Champions League-groepsfase af naar de Europa League. De Mos dicht de ploeg van trainer Alfred Schreuder niet al te veel kans toe op de eindoverwinning. "Er zijn te veel betere ploegen dan Ajax. Ajax kan dat niveau nooit halen dit seizoen. De kwaliteiten zijn dusdanig matig vergeleken met de kwaliteiten van ploegen die nog over zijn. Dat krijgen ze niet voor mekaar, denk ik."

PSV

PSV kan op lof rekenen van De Mos nadat de ploeg van trainer Ruud van Nistelrooij tweede is geworden met dertien punten in een groep met Arsenal en FK Bodø/Glimt. "Die hebben dat goed gedaan. De poule is niet gemakkelijk. Ook dat Bodø/Glimt , daar zijn veel ploegen tegen gesneuveld. Thuis hadden ze het daar moeilijk tegen. Ze hebben het toch vrij goed op de rit gekregen. Ze hadden natuurlijk mazzel dat er met FC Zürich een hele zwakke tussen zat." De Mos denkt dat de goede prestaties van PSV onderbelicht zijn gebleven, maar blijft kritisch. "Ja, zeker als je thuis Arsenal klopt. Dat geeft natuurlijk een boost. Dat is knap, maar het mag ook wel. Ze hebben een vreselijke kater opgelopen na de uitschakeling tegen Rangers. Dat had nooit mogen gebeuren. Dit is een licht herstel."

Terwijl Ajax volgens De Mos weinig aanspraak maakt op de Europa League-titel, denkt de oud-trainer dat PSV nog wel eens ver kan komen. "PSV is gebaat bij grote tegenstanders. Als ze zelf het spel moeten maken dan duurt het allemaal te lang en is het te voorspelbaar. Als de organisatie goed staat bij PSV en ze kunnen in de omschakeling spelen, dan kunnen ze van Ajax, AS Monaco en Arsenal winnen. Als ze zelf het balletje hebben, lukt dat niet." De kans is groot dat PSV ploegen als Juventus, FC Barcelona of Sevilla treft in de tussenronde, maar de Eindhovenaren hoeven niet te vrezen."Tegen goede tegenstanders is PSV levensgevaarlijk. Tegen dat soort ploegen zijn ze zeker niet kansloos."

Feyenoord

Op het oog had Feyenoord een minder lastige poule dan PSV, maar de campagne verliep een stuk minder vlekkeloos dan bij de Eindhovenaren, zag ook De Mos. "Je begint al met een hele vervelende wedstrijd, waarin je weggespeeld wordt. Daarna krijg je een wedstrijd van uitersten, waarin ze tikki takka spelen. Dan denken ze dat ze Barcelona zijn", doelt de oud-trainer op de 6-1 thuisoverwinning van Feyenoord op Sturm Graz. "Dan zit je tussen Lazio en Sturm Graz in. Dat is wel gebleken. Vervolgens sta je tegen Midtjylland voor en dan geef je het weer weg. Dan speel je na twee gelijke spelen tegen die ploeg  tussendoor ook nog eens gelijk tegen Fortuna Sittard. Je komt dan in een negatieve spiraal en daarna verlies je die slechte wedstrijd tegen Sturm Graz", vat De Mos de wedstrijden voor de clash tegen Lazio samen.

"Dan blijft er één ding over: een alles of niets wedstrijd. Er kan dan nog weleens wat gebeuren bij Feyenoord. Dat hebben ze weer laten zien. Het was een van die magische avonden. Een beetje geluk en een beetje klasse erbij. Dat valt altijd een beetje samen bij dit soort wedstrijden. Mede door een keeper ook die outstanding is", doelt De Mos op Justin Bijlow. "In het begin horen ze al achter te staan. De verdedigers begonnen onbeholpen en waren onherkenbaar. Zowel López, Trauner, Geertruida als Hancko. Ze maakten allemaal fouten. Er is er een die herstelt het allemaal: dat is Bijlow. Dan maken ze bij Lazio een fout achterin en daar profiteren ze van. Vervolgens trekken ze het over de streep."Santiago Gimenez

De Mos zag Feyenoord mede door de geweldige sfeer in De Kuip dus winnen van Lazio. "Dat is een soort intimidatie", doelt De Mos op de kolkende Kuip. "Dat werkt alleen maar in je voordeel. De scheidsrechter was ook niet slecht voor Feyenoord. Lazio maakte het zichzelf ook moeilijk door te veel tikki takka te spelen en te denken dat het wel zou komen. De beste was er ook niet bij, Immobile natuurlijk. Al met al heeft Feyenoord het goed gedaan."

AZ

Tijdens de Conference League-loting kwamen de Alkmaarders in een poule met SC Dnipro-1, Apollon Limassol en FC Vaduz. De buitenwacht dacht al snel dat het voor AZ het minst moeilijk zou gaan worden om te overwinteren in Europa. De Mos is het daar niet mee eens. "Dat was een lastige poule hoor. Wedstrijden tegen ploegen die niet aanspreken zijn altijd moeilijk. Zeker als je wint van Feyenoord en Ajax en je moet dan op donderdag tegen Vaduz. Dat is niet makkelijk."AZ blij

Als nummer één van de groep met vijftien punten uit zes wedstrijden slaat de ploeg van trainer Pascal Jansen de tussenronde over. "Het is te hopen dat ze wat meer aansprekende ploegen krijgen. Dat moet je niet onderschatten, dat is vrij lastig. Ze hebben het degelijk gedaan. We kunnen met zijn allen trots zijn op de Nederlandse ploegen. We gaan zoveel punten bij elkaar spelen dat we straks twee of zelfs drie ploegen in de Champions League."