Nieuws

Dit houdt Ajax aan inkomsten over na het ten einde gekomen Champions League-jaar

Dit houdt Ajax aan inkomsten over na het ten einde gekomen Champions League-jaar

02-11-2022 11:59
1

Het Champions League-seizoen van Ajax zit er op en daarmee stoppen ook de inkomsten uit het meest lucratieve voetbaltoernooi ter wereld. Ook dit seizoen harkten de Amsterdammers weer de nodige miljoenen binnen.

Volgens VoetbalPrimeur en Voetbal International vallen de inkomsten dit seizoen wat lager uit dan een jaar eerder. In het seizoen 2020/2021 streek Ajax liefst 71,7 miljoen euro op, maar dit jaar liggen de inkomsten met 51,3 miljoen euro toch een stuk lager. Dat heeft mede te maken met het feit dat de Amsterdammers afgelopen jaar wel overwinterde en nu niet.

De 51,3 miljoen euro die dit jaar zijn verdiend, bestaan uit een startpremie, coëfficientenbonus, wedstrijdinkomsten, recettes en tv gelden. De startpremie voor deelname aan de Champions League leverde de landskampioen 15,64 op, terwijl de coëfficiëntenbonus 21,6 miljoen euro in het laadje bracht.

De wedstrijdinkomsten kregen na de eerste gewonnen groepswedstrijd tegen Rangers FC meteen een flinke boost, maar na de tweeluiken tegen Liverpool en Napoli werden er geen centen binnengehaald. Dinsdagavond kreeg Ajax toch nog de nodige inkomsten door de overwinning op Ibrox, waarmee er in totaal 5,2 miljoen euro werd verdiend aan wedstrijdinkomsten.

Hoeveel de Amsterdammers precies aan recettes en tv-gelden zullen ontvangen is nog niet bekend, maar op basis van vorig seizoen hebben de media een schatting gemaakt. Net als vorig seizoen zal Ajax ongeveer één miljoen euro aan tv-gelden ontvangen, terwijl de recettes ongeveer 7,5 miljoen euro zullen bedragen.

Aan het Champions League-seizoen is dan misschien wel een eind gekomen, maar dat geldt nog niet voor het Europese seizoen. Ajax overwintert in de Europa League en kan daar bij positieve resultaten ook nog de nodige miljoenen verwachten.