Nieuws

Slot twijfelde niet over opstellen Kökcü: 'Dat is niet door mijn hoofd gegaan'

Slot twijfelde niet over opstellen Kökcü: 'Dat is niet door mijn hoofd gegaan'

16-10-2022 21:14

Arne Slot is na afloop van het gewonnen uitduel met AZ 1-3 nog een keer ingegaan op de commotie die ontstaan is rondom Orkun Kökcü. De Feyenoord-aanvoerder weigerde met een speciale regenboogaanvoerdersband te spelen naar aanleiding van Coming Out Day. Zijn trainer overwoog geen moment om de Turk niet op te stellen.

Met het dragen van regenboogaanvoerdersbanden willen de KNVB en betaald voetbalclubs deze speelronde aandacht vragen voor de acceptatie van LHBTI+-gemeenschap. Door de weigering speelde Gernot Trauner met de band om zijn arm. De beslissing om Kökcü 'gewoon' op te stellen, maakte vervolgens de nodige tongen los. "Ik snap heel goed dat daar veel over te doen is", zegt Slot op de persconferentie.

"Dat wisten we eigenlijk meteen toen hij bij mij kwam en zei dat hij de band niet wilde dragen. Je weet dat dat dan gespreksonderwerp nummer één is. Of ik Orkun begrijp? Dat is niet zo relevant, want ik kan me niet in hem verplaatsen, omdat ik een heel andere religie aanhou." Slot geeft aan Kökcü op andere gedachten te hebben geprobeerd te brengen. "Maar als iemand zo overtuigd is, dan moet je als trainer en als club verder denken over hoe je hiermee omgaat."

Door Trauner voor één speelronde tot aanvoerder te bombarderen én Kökcü op te stellen, denkt Slot juist gehandeld te hebben. "Dat hebben we gedaan. Ik ben het ermee eens dat iemand met zijn statuur deze actie juist extra cachet had kunnen geven, maar kan iemand niet verplichten om iets te doen als hij er vanwege religieuze overwegingen niet achter staat." Of Slot overwoog Kökcü niet op te stellen? "Nee, dat is niet door mijn hoofd gegaan."