Nieuws

'Cultuur bij Ajax kan hard en direct zijn, niet iedereen kan ermee omgaan'

'Cultuur bij Ajax kan hard en direct zijn, niet iedereen kan ermee omgaan'

16-10-2022 11:47

Richard Witschge stelt dat buitenlandse spelers nog wel eens last kunnen hebben van de directe cultuur bij Ajax. De voormalig voetballer speelde zelf twaalf jaar bij de Amsterdammers en is er tegenwoordig trainer. 

In gesprek met Het Parool gaat Witschge in op de verschillen bij de club vergeleken met twintig jaar geleden. "Wij voetbalden met veel Nederlandse spelers, nu is het internationaler. Argentijnen, Mexicanen, we hebben alles in het team. Het sarcasme blijft, de grappen ook, maar als je het in het Engels doet is het toch anders dan in het Nederlands. De voertaal is nu Engels."

Ajax wordt door fans vaak omschreven als 'warme club', iets wat door fans van andere clubs in het verkeerde keelgat schiet. Volgens Witschge ligt het er ook aan waar je vandaan komt. "Het kan ook een harde cultuur zijn. Direct. De jongens uit onze eigen jeugd zijn dat gewend. De buitenlanders soms niet, die slagen ook niet allemaal", stelt Witschge. "Niet iedereen kan ermee omgaan. Je denkt dat je heel goed bent en dan kom je hier en zie je jongens die nog beter voetballen dan jij: dat kan lastig zijn. Daar kun je een minderwaardigheidscomplex van krijgen. Maar dat hoort bij topvoetbal, je moet kunnen incasseren."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!