Nieuws

Van Gaal eist verbetering: 'We krijgen te veel doelpunten tegen, dat kan niet'

Van Gaal eist verbetering: 'We krijgen te veel doelpunten tegen, dat kan niet'

21-09-2022 20:38

Louis van Gaal heeft in gesprek met de NOS uitgebreid vooruitgeblikt op het Nations League-duel met Polen. De bondscoach gaat aantreden in een 5-3-2 formatie en eist verbetering van zijn defensie. Daarnaast geeft de keuzeheer aan dat de kans groot is dat de spelers die hij morgen het veld instuurt, ook degenen zijn die veel zullen spelen op het WK.

Donderdagavond gaat Nederland op bezoek bij Polen. De eerdere ontmoeting in de Nations League eindigde in een 2-2 gelijkspel. "Het belangrijkste is dat ze als team gaan functioneren", zegt Van Gaal tegen de NOS. "Dat is nog niet top uitgevoerd en ik wil dat het beter wordt uitgevoerd. Vooral in balbezit van de tegenstander en in de laatste lijn."

Zo kwam Oranje tegen Polen met 0-2 achter in De Kuip. Dat baart Van Gaal zorgen. "We scoren veel, maar krijgen toch doelpunten tegen. En dat moet niet kunnen." De bondscoach kiest onder meer voor 5-3-2 om defensieve zekerheid achterin in te bouwen. "Ik vind dat drie verdedigers die laatste lijn moeten kunnen verdedigen. Dat is moeilijk, maar dat vind ik."

Waar superster Robert Lewandowski in Rotterdam nog ontbrak bij het heenduel, zal hij er donderdag in Polen wel bij zijn. "Ik vind het juist fantastisch. Als je tegen Lewandowski die lijn goed bewaakt, goed bespeelt... Betere spitsen zijn er haast niet." Daags voor de wedstrijd wilde Van Gaal nog niets kwijt over zijn opstelling. Toch kon hij het niet laten iets te verklappen. "Je gaat waarschijnlijk de spelers zien die veel gaan spelen op het WK."