'Speciaal project' moet Van Gaal penaltykiller van Oranje opleveren

20 september om 08:29
Laatste update: 20 september om 08:31

De keepersdiscussie in het Nederlands elftal werd maandag nog maar eens aangewakkerd vanwege een experiment met strafschoppen. Doelmannen Kjell Scherpen en Justin Bijlow, die buiten de selectie werd gehouden voor de aankomende Nations League-duels, kwam er speciaal voor naar Zeist.

Van Gaal gaat zijn keepers laten deelnemen aan een 'speciaal project' richting het WK. Naast de vier sluitposten die in de Oranje-selectie zitten voor de Nations League-wedstrijden (Jasper Cillessen, Remko Pasveer, Mark Flekken en Andries Noppert) meldden Justin Bijlow en Kjell Scherpen zich ook op het trainingscomplex in Zeist richting het WK.

De bondscoach heeft alle zes de keepers opgeroepen voor de training. "We willen de keepers zien in testen die we wetenschappelijk hebben vastgesteld. Dat kan leiden tot het stoppen van meer strafschoppen", stelt Van Gaal, opgetekend door het Algemeen Dagblad. Onder meer volleybalcoach Peter Murphy en keeperstrainer Frans Hoek zijn zeer geïnvesteerd in het project en kijken vooral naar de mentale beïnvloeding in topsport. Een strafschop is een uitstekend voorbeeld van een situatie waarin mentale kracht een duidelijk voordeel kan opleveren.

Van Gaal hoopt met de testen een penaltykiller te vinden. In 2014 kreeg Tim Krul die rol toebedeeld in Oranje. "Het is wel zo dat we nog op zoek zijn naar penaltykiller. In toernooien is wel gebleken hoe belangrijk dat is. Vroeger was daarin het oog van de meester bepalend, nu kijken we daar ook wetenschappelijk naar. Dat heet innovatie", besluit de bondscoach.