Nieuws

Van Iperen kan niet terugkeren naar Nederland: 'Hij is daar niet verzekerd'

Van Iperen kan niet terugkeren naar Nederland: 'Hij is daar niet verzekerd'

09-08-2022 21:23

Donny van Iperen kan niet terugkeren naar Nederland. De voetballer ligt sinds zaterdag in coma in een Moldavisch ziekenhuis en kan wegens een verzekeringskwestie niet terugkeren naar eigen land.

De 27-jarige verdediger van het Moldavische FC Zimbru kwam zaterdag in botsing met de keeper van de tegenstander. "Donny heeft sindsdien geen enkel teken van leven gegeven. Alleen hele kleine signalen van bewustzijn", zegt zijn broer Joey van Iperen tegen Voetbal International. "Mijn broer zou de beste zorg kunnen krijgen in Nederland. Dat zeggen ze hier ook. Maar het probleem is dat hij niet in Nederland terecht kan. We lopen tegen bureaucratische barrières aan."

De dokters in het ziekenhuis in Chisinau zijn voorstander om Van Iperen terug te laten keren naar Nederland. Inmiddels staat de vlucht voor donderdag gepland. Echter loopt de familie van de ex-voetballer van Go Ahead Eagles en Telstar tegen de nodige problemen aan. "Als voetballer in het buitenland, in dit geval Moldavië, blijkt hij niet te zijn verzekerd voor zorgkosten in Nederland. Hij staat geregistreerd als burger in Moldavië en is in die hoedanigheid aangewezen op de zorg in dat land."

Vooralsnog lijkt Van Iperen daardoor geen aanspraak te kunnen maken op hulp in Nederland. "De club heeft ons ook de garantie gegeven dat ze de kosten in Nederland willen dekken. In dit ziekenhuis hebben ze ook goede mensen, maar ze zeggen ook dat we beter af zijn in Nederland. Ook communiceren is lastig hier. Veel mensen spreken geen Engels", zucht zijn broer.

Inmiddels zijn ook de spelersvakbond VVCS en de internationale spelersvakbond FIFpro ingeschakeld door de familie. Woensdag wordt er gekeken naar een oplossing. De situatie is nog altijd bijzonder zorgwekkend, nadat media zondag berichtten dat Van Iperen buiten levensgevaar was. "Zijn hart is stabiel. Maar hoeveel zegt dat over je verdere toestand wanneer je al dagen in coma ligt en nergens op reageert…"

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!