Driessen kritisch op 'hypocriete' Koeman door uithaal naar Barcelona

Driessen kritisch op 'hypocriete' Koeman: "Je moet bij De Jong zelf zijn"

11 juni om 22:30

Valentijn Driessen uit in De Telegraaf kritiek op Ronald Koeman. De journalist begrijpt niet dat de bondscoach heeft uitgehaald naar FC Barcelona. Eerder liet Koeman weten dat hij boos is dat Barca risico's heeft genomen met de enkelblessure van Frenkie de Jong, waardoor de middenvelder het EK moet missen. Driessen noemt deze uitspraken van de oefenmeester 'hypocriet'.

"Het is natuurlijk vrij hypocriet. Ronald Koeman is daar zelf ook trainer geweest. Hij weet ook dat als de Spaanse landstitel op het spel staat omdat je tegen Real Madrid moet, dan neem je risico’s met een speler. Frenkie de Jong is er zelf bij geweest en hij wilde zelf graag spelen tegen Real Madrid. Dan moet je niet bij Barcelona of Xavi komen, dan moet je bij De Jong zelf zijn", zegt Driessen over de uithaal van Koeman naar FC Barcelona in Kick-off EURO 2024 van De Telegraaf. 

De journalist snapt wel dat de Catalanen risico hebben genomen met De Jong. "Zij betalen zijn salaris, dus ze gaan niet half maart al achter hun oren krabben en zich afvragen of hij wel kan spelen bij het Nederlands elftal. Zij zijn niet verantwoordelijk voor de voorbereiding van het Nederlands elftal, daar is Koeman verantwoordelijk voor. Er zijn meer spelers afgevallen waar ook risico’s mee zijn genomen, dat hoort er nu eenmaal bij. Dan moet je het niet bij Barcelona neerleggen, helemaal omdat hij daar zelf ook trainer is geweest. Als Ronald Koeman daar had gezeten had hij ook Frenkie de Jong gewoon opgesteld."

Dinsdag kwam naar buiten dat Koeman Ian Maatsen heeft opgeroepen als vervanger voor De Jong. Daarnaast werd bekend dat ook Teun Koopmeiners het EK moet missen wegens een blessure. De bondscoach heeft geen vervanger opgeroepen voor de middenvelder. Ook deze keuze kan op commentaar van de chef voetbal rekenen, aangezien Koeman zelf één van de coaches was die de UEFA verzocht het maximaal aantal spelers te verhogen van 23 naar 26. "Heel vreemd natuurlijk. Ik kan me heel goed voorstellen dat hij denkt dat hij die andere speler niet nodig heeft, of dat die het niveau van de trainingen naar beneden haalt", geeft Driessen aan. "Maar je had Calvin Stengs, Guus Til of Kenneth Taylor mee kunnen nemen. Dan heb jij het initiatief genomen dat er 26 spelers moeten zijn, dan kan ik hier met mijn pet niet bij. Je moet verder kijken dan je neus lang is. Na een EK komt er een WK, daar kun je mooi op voorsorteren en iemand toernooi-ervaring op laten doen."