Wedstrijdverslag Nederland - IJsland

Oranje neemt met lach afscheid richting Duitsland: ruime overwinning op IJsland

10 juni om 22:35

Het Nederlands elftal heeft op prettige wijze afscheid genomen richting het Europees Kampioenschap in Duitsland. IJsland werd met gemak verslagen en uiteindelijk prijkte een 4-0 overwinning op het scorebord. Wel was er slecht nieuws voor Teun Koopmeiners.

Ronald Koeman en zijn manschappen speelden in De Kuip in Rotterdam het gebruikelijke uitzwaaiduel voor een toernooi. Ditmaal was IJsland de tegenstander en dus trof Nederland een ploeg in vorm. Drie dagen eerder had de ploeg Engeland verslagen op Wembley. De laatste ontmoetingen tussen beide lieten voor Oranje ook een bittere nasmaak achter. In de EK-kwalificatie voor het EK 2016 was IJsland tweemaal te sterk.

Voorafgaand aan de wedstrijd ging het mis voor Teun Koopmeiners. De middenvelder van Atalanta Bergamo zou in de basis beginnen, maar viel tijdens de warming-up uit met een blessure. Jerdy Schouten begon op de bank, maar begon door die blessure alsnog vanaf het eerste moment.

Teamgenoot van Schouten en mede-middenvelder Joey Veerman had een belangrijke rol bij de openingstreffer van Nederland. Veerman legde de bal over de verdediging heen en Dumfries kon de bal terugleggen met het hoofd. Het presentje van de rechtsachter kon Simons uitpakken en daarmee tekende hij niet alleen voor de 1-0, maar ook zijn eerste treffer in het Nederlands elftal. Bij elk voorgaand duel lukte het de aanvaller telkens niet om te scoren, maar in de 23ste minuut tegen IJsland was het wel raak.

Net na rust was het weer raak voor het Nederlands elftal. Tijdens de trainingen heeft bondscoach Koeman veel tijd besteed aan standaardsituaties en in de 49ste minuut betaalde dat zich wederom uit. Uit een corner kon de aanvoerder van Oranje wederom binnen koppen. Ook tegen Canada scoorde Van Dijk al en daarmee heeft hij de tien treffers in zicht. Het totaal van Van Dijk staat nu op negen.

Toch kwam Oranje nog wel een klein beetje in de problemen. Vanuit het niets besloot Stefán Teitur Thórdarson van een hele grote afstand te schieten. Bart Verbruggen zag het schot van ver aankomen, maar zag toch zijn grote opluchting de bal tegen de paal spatten. Niet veel later probeerde de IJslanders het opnieuw, maar de poging vloog slechts enkele centimeters over het doel van de Oranje Leeuwen.

Rond de tachtigste minuut was de tank leeg bij veel spelers van IJsland en dus schakelde Nederland nog een versnelling bij. Memphis bezorgde eerst Donyel Malen een prettige invalbeurt door de spits van Borussia Dortmund diep te sturen. Oog-in-oog met de IJslandse keeper faalde hij niet en tekende Malen voor de derde Nederlandse treffer. Enkele minuten later scoorde Depay zelf ook. Jeremie Frimpong stond koud in het veld, maar leverde een geweldige assist af. Echter maakte Veerman eerder in de aanval hands en dus ging er een streep door de treffer na ingrijpen van de VAR.

Met slechts vier minuten extra tijd kon IJsland geen eretreffer meer maken. Echter lukte het Wout Weghorst wel nog om een kers op de taart te plaatsen voor Oranje. Op aangeven van Malen stifte de spits in de blessuretijd de 4-0 binnen. Wederom ging de vlag omhoog, maar dit keer was de VAR in faveure van Oranje. De treffer stond wel en zorgde voor de einduitslag. De dag na de overwinning op IJsland reist Nederland af richting Wolfsburg om daar zich verder te gaan richten op het Europees Kampioenschap. De tegenstander in de eerste groepswedstrijd zal Polen zijn, maar die kende een mindere uitzwaaiwedstrijd. Onder andere Robert Lewandowski ging naar de kant met een blessure.

Wil jij op de hoogte blijven van al het grote voetbalnieuws? Dan is de VoetbalNieuws-app perfect voor jou! Download hier de app uit de Play Store en klik hier voor de App Store. Al het grote nieuws direct op je telefoon!