Nederland favoriet: zo verliepen de eerdere ontmoetingen tussen Oranje en IJsland

Zo verliepen de eerdere ontmoetingen tussen Oranje en IJsland
10 juni om 20:05

Vanavond speelt Nederland de uitzwaaiwedstrijd tegen IJsland voorafgaand aan het EK. De historie tussen beide teams kent een duidelijke winnaar. VoetbalNieuws.nl zet de statistieken tussen Nederland en IJsland voor je op een rij. 

Statistieken Nederland tegen IJsland

Nederland en IJsland hebben twaalf keer tegen elkaar gespeeld. Dit waren altijd kwalificatiewedstrijden voor een groot eindtoernooi. De eerste wedstrijd vond plaats op 22 augustus 1973 in Amsterdam, waarbij Nederland met 5-0 won. De laatste ontmoeting was op 3 september 2015, eveneens in Amsterdam, waar IJsland verrassend met 1-0 won.

Tijdens de meeste ontmoetingen heeft Nederland duidelijk de overhand gehad. Van de twaalf wedstrijden won Nederland er negen, speelde het één keer gelijk en verloor het twee keer. Deze nederlagen kwamen tijdens kwalificatiewedstrijden voor het EK 2016, toen Nederland tweemaal verloor van IJsland, met 2-0 in Reykjavik en 1-0 in Amsterdam. Tijdens de WK-kwalificatiewedstrijden heeft Nederland alle zes wedstrijden gewonnen. In de EK-kwalificatiewedstrijden won Nederland drie keer, speelde het één keer gelijk en verloor het twee keer.

Grootste overwinning van Nederland op IJsland

De grootste overwinning van Nederland op IJsland was op 29 augustus 1973 in Deventer, waar Nederland met 8-1 won. IJsland wist zijn eerste overwinning te behalen op 13 oktober 2014, toen het met 2-0 won in Reykjavik.

Doelpunten Nederland - IJsland

In totaal heeft Nederland 33 doelpunten gescoord tegen IJsland, terwijl IJsland slechts zeven keer het net wist te vinden. 

Vanavond hoopt Nederland een overwinning te boeken op IJsland om met vertrouwen naar het EK te vertrekken.