Hoe kunnen Curaçao en Suriname zich kwalificeren voor het WK 2026?

Hoe kunnen Curaçao en Suriname zich kwalificeren voor het WK 2026?

5 juni om 22:15

Bondscoach Dick Advocaat heeft vertrouwen in de kwalificatiekansen van Curaçao voor het WK 2026. Maar hoe verloopt het kwalificatietraject in Noord- en Midden-Amerika precies? VoetbalNieuws.nl vertelt je hoe Curaçao en Suriname naar het eindtoernooi kunnen!

WK-kwalificatie Curaçao en Suriname

Curaçao en Suriname zijn lid van de CONCACAF, de voetbalbond van Noord- en Midden-Amerika en de Cariben. Daardoor nemen ze het niet op tegen Zuid-Amerikaanse landen, maar tegen landen als Panama, Costa Rica en Jamaica. Dit biedt mogelijk meer kansen.

Hoe werkt de WK-kwalificatie voor Curaçao en Suriname?

Tweede ronde
De eerste ronde van de CONCACAF-kwalificatie bestaat uit vier landen die strijden voor twee plekken in de tweede ronde. Curaçao en Suriname zijn dankzij hun FIFA-ranking al geplaatst voor de tweede ronde. Deze ronde bestaat uit 30 landen die verdeeld worden over zes groepen van vijf. Curaçao speelt tegen Haïti, Saint Lucia, Barbados en Aruba. Suriname treft El Salvador, Puerto Rico, Saint Vincent en de Grenadines, en de winnaar van Anguilla tegen de Turks- en Caicoseilanden. De beste twee landen per groep gaan door naar de derde ronde.

Derde ronde
In de derde ronde worden twaalf overgebleven landen verdeeld over drie groepen van vier. De groepswinnaars plaatsen zich direct voor het WK 2026. De twee beste nummers twee strijden in een play-off tegen een land uit een ander continent voor nog een extra ticket.

Kans op kwalificatie groter dan ooit tevoren
Met de uitbreiding van het WK naar 48 teams en de automatische plaatsing van de gastlanden Verenigde Staten, Canada en Mexico, liggen de kansen voor Curaçao en Suriname gunstiger dan ooit. De eerste wedstrijden vinden plaats in juni 2024. Curaçao speelt tegen Barbados en Suriname tegen Saint Vincent en de Grenadines.

Wil jij op de hoogte blijven van al het grote voetbalnieuws? Dan is de VoetbalNieuws-app perfect voor jou! Download hier de app uit de Play Store en klik hier voor de App Store. Al het grote nieuws direct op je telefoon!