Nieuws

Wie is Rafael Márquez, de interne kandidaat om Xavi op te volgen bij Barcelona?

Wie is Rafael Márquez, de interne kandidaat om Xavi op te volgen bij Barcelona?

4 april - 09:09 Laatste update: 09:11

FC Barcelona bevindt zich op een kruispunt met betrekking tot de toekomstige leiding van het eerste elftal, en in de schaduw van de vertrekkende Xavi Hernández, komt een andere grootheid steeds meer in beeld als potentiële nieuwe trainer: Rafael Márquez. Maar wie is deze man, wiens naam steeds vaker opduikt in discussies over de volgende hoofdcoach van Barcelona? VoetbalNieuws.nl schetst een portret.

Carrière en successen van Rafael Márquez

Rafael Márquez Álvarez, bijgenaamd 'El Káiser de Michoacán', werd op 13 februari 1979 geboren in Zamora, Michoacán, Mexico. Zijn voetbalreis begon bij Atlas F.C. in Mexico, waar hij op 19 oktober 1996 zijn professionele debuut maakte. Na indruk te hebben gemaakt in zowel de Mexicaanse competitie als het nationale elftal, maakte Márquez de overstap naar Europa, waar hij speelde voor clubs als AS Monaco, FC Barcelona en in Amerika voor de New York Red Bulls.

Márquez' carrière als speler was gevuld met hoogtepunten, waaronder vier La Liga-titels, tweemaal de eindzege in de Champions League, en nationaal succes met zowel Atlas F.C. als Club León in Mexico. Buiten het clubvoetbal had Márquez een opmerkelijke internationale carrière met het Mexicaanse nationale team, waarmee hij deelnam aan vijf WK's, een prestatie die hem tot een van de meest gerespecteerde figuren in het internationale voetbal maakt.

Rafael Márquez haalt Arjen Robben neer tijdens Nederland - Mexico op het WK van 2014

Na zijn pensionering als speler, wendde Márquez zich tot het trainerschap, waar hij begon met het jeugdteam van Real Alcalá in 2020, voordat hij uiteindelijk de leiding nam over Barça Atlètic in 2022. Onder zijn leiding heeft Barça Atlètic, het beloftenelftal dat op het derde nationale niveau speelt, indrukwekkende prestaties neergezet, wat zijn reputatie als tactisch scherpe en inspirerende coach versterkt.

Rafael Márquez als trainer van FC Barcelona?

De prestaties van Barça B hebben Márquez gepositioneerd als een veelbelovende kandidaat voor het mogelijke hoofdtrainerschap van FC Barcelona, nu Xavi heeft besloten zijn taken aan het eind van het seizoen neer te leggen. Met een diep begrip van de clubcultuur, een bewezen staat van dienst in het ontwikkelen van jong talent, en een speelstijl die de voorkeur geeft aan het iconische 4-3-3-systeem, lijkt Márquez klaar om zijn stempel te drukken op het hoogste niveau.

Rafael Márquez als speler van FC Barcelona

Terwijl FC Barcelona zich voorbereidt op toekomstige uitdagingen, blijft het de vraag of Márquez vanaf volgend seizoen de leiding zal nemen over het eerste team en zijn visie op succes zal voortzetten. Wat zeker is, is dat zijn voetbalerfenis hem tot een legende maakt in en rond Camp Nou.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!