Donkere wolken boven het hoofd van Promes: 'De geldstroom begint op te drogen'

Financiële situatie van Quincy Promes na uitleververzoek Nederland
14 maart om 18:20
Laatste update: 14 maart om 19:04

Woensdag werd Quincy Promes gearresteerd in Dubai na een uitleveringsverzoek vanuit Nederland. Volgens misdaadverslaggever John van den Heuvel is deze arrestatie niet het grootste probleem voor de aanvaller. Door de uitlevering aan Nederland kan Promes niet meer voetballen in Rusland, waardoor hij in de financiële problemen dreigt te raken.

In de nieuwspodcast Telegraafkwartier spreekt Van den Heuvel over de situatie van Promes. Het plan van Promes was volgens de misdaadverslaggever om nog een aantal jaar te voetballen in Rusland, voordat hij zich zou melden om zijn straf uit te zitten. Dit plan staat op losse schroeven nu Nederland een uitleveringsverzoek heeft ingediend. "Wat hij natuurlijk heel graag wilde is nog een paar jaar voetballen in Rusland. Laten we voor het gemak zeggen dat hij daar tien miljoen euro per jaar opstrijkt. Misschien was hij wel van plan zich daarna te melden, maar hij wilde wel graag zijn carrière afmaken en nog wat geld verdienen. Die deur is nu met een harde klap dichtgevallen."

In Nederland hangt de speler een celstraf van 7,5 jaar boven het hoofd. Toch adviseert Van den Heuvel Promes om niet in beroep te gaan tegen een uitlevering. "Dat Huis van Bewaring ziet er niet heel comfortabel uit. Promes is inmiddels een beetje gewend aan vijfsterrenluxe, maar die omstandigheden zijn er niet in Dubai als het gaat om mensen die in uitleverdetentie zitten."

Wanneer de voetballer wordt uitgeleverd aan Nederland, lijkt zijn carrière abrupt beëindigd te worden. In Rusland lijkt men namelijk niet langer de hand boven het hoofd van de voetballer te houden. "Daar wordt nu ook gezegd van: 'Ja, er zijn genoeg voetballers, dus klaar daarmee.' Op het moment dat hij niet meer kan voetballen stopt daar de geldstroom. En je moet ook weten dat Justitie in Nederland beslag heeft gelegd op een groot aantal panden van hem. En in de civiele procedure heeft het slachtoffer van de steekpartij óók beslag gelegd op een pand. Dus: zo langzamerhand wordt hij een beetje een ridder te voet en begint de geldstroom op te drogen. Kort samengevat: er hangen donkere wolken boven zijn hoofd", besluit Van den Heuvel.