Vitesse nog dieper in de problemen na verloren degradatiekraker in Waalwijk

9 maart - 22:58

RKC heeft een belangrijke overwinning op Vitesse geboekt. De Waalwijkers waren in eigen huis te sterk voor concurrent Vitesse en wisten het gat met de nummer zeventien van de Eredivisie uit te breiden. De problemen voor Vitesse worden met nog negen wedstrijden te gaan, alsmaar groter en groter.

Voorafgaande van de aftrap sierde er flink wat vuurwerk in en rond het Mandemakers Stadion. Nadat de Waalwijkse sfeeractie afgelopen was, kon de degradatiekraker dan eindelijk beginnen. Het vuurwerk op het veld bleef nog even uit, maar na een kwartier spelen leek de wedstrijd dan eindelijk los te komen. Zowel RKC als Vitesse gingen op zoek naar de openingstreffer, die vooralsnog uit bleef. In de 28e minuut was het dan eindelijk wel raak. Op een voorzet van Julian Lelieveld had David Min de bal voor het inkoppen. De Vitesse-verdediger greep amper in en moest zo voor de zoveelste keer dit seizoen incasseren en uiteindelijk met een 1-0-achterstand naar de kleedkamer. Vlak voor rust was Mexx Meerdink nog dicht bij, maar stuitte op de vuisten van Ettienne Vaessen.

Het leek er op dat Edward Sturing zijn mannen op een donderspeech had getraceerd, want Vitesse schoot uit de startblokken na rust. De bezoekers uit Arnhem gingen nadrukkelijk op jacht naar de gelijkmaker en vonden die in de 56e minuut via Paxten Aaronson. De huurling kreeg een puike pass van Kacper Kozłowski en maakte zo verdiend de 1-1 in Waalwijk. Die gelijke stand hield het echter slechts vol tot de 71e minuut, toen het Reuven Niemeijer de 2-1 binnen zag schieten. Het was de eerste treffer in dienst van RKC, die op geen beter moment kon komen. De ontlading was dan ook enorm.

Drie minuten na de gelijkmaker had Chris Lokesa de 3-1 voor zijn rekening kunnen nemen, maar schoot de bal er van dichtbij niet in. In de absolute slotfase van de wedstrijd mocht Vitesse nog voor een laatste keer een hoekschop nemen. Doelman Eloy Room kreeg de opdracht om mee naar voren te gaan, maar zag deze opdracht verkeerd uitpakken. Na een mislukte troef kon RKC vaart maken naar het lege Vitesse-doel en zag invaller Michiel Kramer zo de eindstand van 3-1 op het scorebord tikken. Een belangrijke zege voor RKC op de concurrent, dat zo met vijf punten achter op plek zeventien achterblijft. Het is voor Vitesse te hopen dat het FC Volendam zondagmiddag geen resultaat ziet boeken op bezoek bij PEC Zwolle. Het gat met de hekkensluiter bedraagt namelijk nog altijd drie punten.