Wie is Jaden Philogene?

Wie is Jaden Philogene, het vermeende Engelse transfertarget van Ajax?

6 maart om 14:34

Jaden Philogene zou kunnen genieten van interesse uit Amsterdam. Ajax zou een van de clubs zijn die de ontwikkeling van de Engelsman in de gaten houdt. Maar wie is deze smaakmaker precies? VoetbalNieuws stelt Philogene aan je voor!

Geboren op 8 februari 2002 in Londen, zette Philogene zijn eerste stappen in het profvoetbal bij Aston Villa. De Engelsman werd in januari 2018 door The Villiains opgepikt uit de Pro:Direct Academy. Eerder had de aanvaller al geproefd aan diverse jeugdopleidingen, waaronder die van Brentford. Ondanks vermeende interesse van onder meer Borussia Dortmund, Paris Saint-Germain en FC Barcelona, tekende Philogene in mei 2021 zijn eerste profcontract bij Aston Villa.

Vlak na zijn nieuwe contract volgde voor Philogene zijn profdebuut. Zo mocht de aanvaller tijdens de overwinning op Tottenham (1-2) als invaller zijn eerste minuten voor Villa maken. In de winter van 2022 mocht Philogene op huurbasis een half jaar ervaring op doen bij Stoke City. In elf optredens was de aanvaller goed voor één doelpunt. Wat volgde was een seizoen op huurbasis bij Cardiff. Hier schopte Philogene het tot vijf doelpunten en één assist in 39 optredens. In de zomer van 2023 vertrok Philogene na zes optredens in de hoofdmacht bij Aston Villa. Hull City nam de aanvaller voor 5,8 miljoen euro over.

In zijn debuutseizoen bij Hull maak Philogene een sterke indruk en kwam zo terecht op de radar van diverse topclubs, waaronder Ajax. Na 22 wedstrijden in de Championship staat de teller van de rechtspoot al op acht doelpunten en zes assists. 

Contractsituatie Philogene

Bij zijn overstap naar Hull City tekende Philogene een contract tot medio 2026, met nog een optie van één extra jaar. In de deal met Hull City liet Aston Villa een clausule opnemen, waardoor het de eigen oud-jeugdspeler voor een bedrag van rond de vijftien miljoen pond kan terughalen. Mocht Hull City de speler aan een andere club willen verkopen, dan zou het een hoger bedrag willen ontvangen. De marktwaarde van Philogene wordt momenteel op acht miljoen euro geschat.

Philogene, die roots heef in Dominica, speelde al wedstrijden in de Onder-19, Onder-20 en Onder-21 van Engeland. In totaal wist de aanvaller in acht jeugdinterlands vijf keer het net te vinden.