Foden goud waard voor Manchester City met twee treffers in de derby

3 maart - 18:32 Laatste update: 18:32

Manchester City heeft zaterdag met 3-1 gewonnen van Manchester United. Met twee treffers was Phil Foden de absolute uitblinker voor de Citizens. Voor Erik ten Hag is de nederlaag van deze derby een kostbare. Zijn ploeg lijkt nu definitief naast het Europese voetbal te grijpen.

De 192ste editie van de Manchester derby begon direct spannend voor United. De ploeg van Erik ten Hag werd onder druk gezet door City, maar hield stand. Na acht minuten kwam United op voorsprong. Na een verre uittrap van André Onana legde Bruno Fernandes de bal klaar voor Marcus Rashford. De Engelsman twijfelde geen seconde en schoot vanaf twintig meter met een prachtige uithaal zijn ploeg op voorsprong.

Manchester City ging vervolgens direct op zoek naar de gelijkmaker. De absolute uitblinker bij United was Onana. De oud-Ajacied wist met verschillende reddingen zijn ploeg op de been te houden. Vlak voor rust kreeg Erling Haaland nog een enorme kans om de ploegen op gelijke hoogte te schieten. De Noorse spits kon vanaf drie meter scoren, maar schoot ruim over. United ging met 0-1 voorsprong de kleedkamer opzoeken.

Na de rust had United meer controle over de wedstrijd. Toch wist Phil Foden in de 56ste minuut te scoren voor City. Hij maakte met een prachtige uithaal in de verre hoek de 1-1. Op de uithaal van Foden had Onana geen antwoord en de Engelsman maakte daarmee zijn tiende doelpunt van het seizoen. Na het doelpunt van Foden kreeg Ten Hag de gele prent gepresenteerd. Hij beklaagde zich bij de vierde officieel over een overtreding van Kyle Walker op Rashford, maar de scheidsrechter besloot niet te fluiten.

In de 80ste minuut was het weer Foden die wist te scoren tegen United. Niet geheel tegen de verhoudingen in scoorde hij zijn tweede doelpunt in deze derby. Na deze treffer wist City nog de nodige kansen te creëeren, maar het slotakkoord van de wedstrijd was voor Haaland. De Noor maakte in de laatste minuut aan alle spanning een eind door de 3-1 erin te werken. Door de overwinning van Manchester City blijven zij koploper Liverpool achtervolgen. Het verschil met Liverpool bedraagt één punt.