Nieuws

Dit zijn de conclusies die we kunnen trekken uit de voorselectie van Oranje

Dit zijn de conclusies die we kunnen trekken uit de voorselectie van Oranje

2 maart - 15:53

Ronald Koeman heeft vrijdagmiddag de voorselectie van het Nederlands elftal voor de oefenduels met Schotland en Duitsland bekend gemaakt. Aan de hand van de namen die de bondscoach wel en niet heeft opgenomen in de voorselectie, kunnen we verschillende conclusies trekken over het selectiebeleid van de oefenmeester. Dit zijn de conclusies die VoetbalNieuws.nl heeft getrokken aan de hand van de voorselectie van Oranje.

Koeman gaat voor ervaring

Koeman heeft bij het maken van zijn voorselectie toch weer voor ervaring gekozen. Zo keert de in Saoedi-Arabië spelende Georginio Wijnaldum terug en kon de in Oranje veelvuldig teleurstellende Marten de Roon ook gewoon op een oproep rekenen. Het lijkt er dus op dat de bondscoach graag spelers bij zijn selectie heeft die veel wedstrijden in het Nederlands elftal hebben gespeeld, waarbij het niet uitmaakt hoe ze in het verleden presteerden in Oranje of op welk niveau ze nu actief zijn. Wel moet nog blijken of het tweetal bij de definitieve selectie zal zitten en kan rekenen op een basisplaats.

Acht Eredivisiespelers

In de dertigkoppige voorselectie van Oranje zitten acht spelers die actief zijn in de Eredivisie. Dat zijn Joey Veerman en Jerdy Schouten van PSV, Lutsharel Geertruida, Quilindschy Hartman, Quinten Timber en Mats Wieffer van Feyenoord, Brian Brobbey van Ajax en Nick Olij van Sparta. Het feit dat Feyenoord meer spelers in de voorselectie heeft dan PSV, lijkt op het eerste gezicht opvallend. Toch is het een feit dat veel vaste waarden bij de Eindhovenaren niet Nederlands zijn. Daarnaast helpt het ook niet mee dat Noa Lang geblesseerd is en Luuk de Jong heeft besloten niet meer voor Oranje uit te komen. Het ontbreken van Jordan Teze in de voorselectie is wel een vreemde keuze, aangezien de verdediger een steunpilaar van PSV is.

Ook het lage aantal Ajacieden is, gezien het verleden, opvallend. Meestal konden buitenspelers Steven Bergwijn en Steven Berghuis wel op een oproep van Koeman rekenen. Nu is Bergwijn geblesseerd en is ook Berghuis niet helemaal fit. Tel daar de slechte vorm van Ajax bij op en dan is het eigenlijk best logisch dat alleen Brobbey een oproep voor de voorselectie heeft ontvangen.

Koeman negeert de Championship

Op het tweede Engelse niveau zijn er enkele Nederlanders die het fantastisch doen. Leeds United staat tweede in de Championship en heeft met Joël Piroe en Crysencio Summerville twee spelers in uitstekende vorm. Met name die laatste had met zijn spel in aanmerking kunnen komen voor een plekje in de voorselectie van Oranje. Door de vleugelspeler niet op te roepen, laat Koeman eigenlijk blijken niet geïnteresseerd te zijn in spelers die niet op het hoogste niveau spelen.