Oranje Leeuwinnen - Spanje

Hoe verliepen de vorige ontmoetingen tussen de Oranje Leeuwinnen en Spanje?

23 februari om 17:40
Laatste update: 23 februari om 17:40

De Oranje Leeuwinnen nemen het in de Final Four van de Nations League op tegen Spanje. Er staat heel wat op het spel, want met een overwinning kan een ticket voor de Olympische Spelen veilig gesteld worden. Hoe verliepen de vorige ontmoetingen tussen beide landen? VoetbalNieuws.nl zocht het voor je uit.

Het is zeker niet de eerste keer dat de formatie van Andries Jonker het opneemt tegen Spanje. In totaal speelde de Oranje Leeuwinnen al elf keer tegen elkaar en dus wordt het duel in Cádiz de twaalfde ontmoeting. Spanje heeft historisch vaker gewonnen dan Nederland, want er werd zes keer gewonnen door La Roja. Drie keer eindigde het duel in een gelijkspel en twee keer ging Nederland er met de overwinning vandoor. Het is wel alweer zestien jaar geleden dat er gewonnen werd van Spanje.

Hoe verliep de laatste ontmoeting tussen Nederland en Spanje?

Het WK voor vrouwen werd in 2023 gehouden in Australië en Nieuw Zeeland. In een poule met de Verenigde Staten, Portugal en Vietnam werden de Oranje Leeuwinnen eerste door twee keer te winnen en gelijk te spelen tegen de USA. In de achtste finales wachtte vervolgens Zuid-Afrika, maar ook die tegenstander zette de formatie van Andries Jonker makkelijk aan de kant. Uiteindelijk werd het 2-0 door doelpunten van Jill Roord en Lineth Beerensteyn en daarmee bereikte Nederland de kwartfinales. 

Nederland scoort tegen Zuid-Afrika.
Nederland scoort tegen Zuid-Afrika.

Spanje wachtte daar voor de Oranje Leeuwinnen en La Roja zou uiteindelijk ook het eindstation zijn. Mariona Caldentey mocht vanaf elf meter de voorsprong binnenschieten voor Spanje, maar diep in blessuretijd maakte Stefanie van der Gragt nog gelijk. Daarop moest er verlengd worden en de Spanjaarden zouden daarin aan het langste eind trekken. In de 111de minuut scoorde Salma Paralluelo de winnende treffer en stuurde daarmee Jonker en co. huiswaarts. Daarmee werd de ongeslagen reeks van La Roja uitgebreid richting vier wedstrijden.

Wanneer wonnen de Oranje Leeuwinnen voor het laatst?

Voor de Oranje Leeuwinnen is het dus alweer even geleden dat er van Spanje is gewonnen. 30 oktober 2008 tijdens de kwalificatie voor het EK van 2009 won Nederland voor het laatst. In Volendam was de ploeg met 2-0 te sterk. Spits Karin Stevens scoorde beide treffers en daarmee werd een primeur bereikt voor het Nederlandse vrouwenvoetbal. Voor het eerst werd kwalificatie veiliggesteld voor een eindronde. Tijdens dat EK werd Nederland tweede in een poule met Finland, Denenmarken en Oekraïne en in de volgende ronde werd Frankrijk uitgeschakeld na strafschoppen. Engeland bleek echter in de halve finale net iets te sterk.

Karin Stevens scoort tegen Spanje.
Karin Stevens scoort tegen Spanje.

De andere keer dat de vrouwen van Nederland van de Spanjaarden wisten te winnen was tijdens hetzelfde tweeluik. In de play-off ronde wisten de Oranje Leeuwinnen ook in Madrid te winnen. Ook toen eindigde het duel in 2-0. Wederom nam Karin Stevens één van de treffers voor haar rekening, maar het andere doelpunt werd gescoord door Kirsten van de Ven. Sherida Spitse is momenteel nog altijd actief voor het Nederlands elftal, maar ook tijdens het tweeluik in 2008 speelde zij al mee. 

logo

Spanje

  • 3
  • 0
logo

Nederland

FT
  • Wedstrijd
  • Opstelling
  • Statistieken

Einde wedstrijd


Lucía García

Salma Paralluelo

Eva Navarro

Mariona Caldentey

Ona Batlle

Vicky López

Jenni Hermoso

Oihane Hernández

Olga Carmona

Alba Redondo

Athenea del Castillo

D. Egurrola

Vivianne Miedema

Tweede helft

Aitana Bonmatí

Mariona Caldentey

Jenni Hermoso

Ona Batlle


Aftrap 21:00

WEDSTRIJD INFO


Datum
vrijdag 23 februari 2024
Stadion
Estadio Olímpico de Sevilla
Aftrap
21:00
Scheidsrechter
Welch