Nieuws

Eenhoorn stopt: zo verliep de periode van de algemeen directeur bij AZ

Eenhoorn stopt: zo verliep de periode van de algemeen directeur bij AZ

12 februari - 14:21

Robert Eenhoorn maakte maandag bekend dat hij na tien jaar gaat stoppen als algemeen directeur van AZ. Hoe verliep de carrière van Eenhoorn bij de Alkmaarse club? VoetbalNieuws.nl vertelt je wat Eenhoorn voor AZ heeft betekend. 

Na een honkbalcarrière werd Eenhoorn in 2014 aangesteld als algemeen directeur van AZ. Hij volgde hiermee Toon Gerbrands op die naar PSV vertrok. Maandag heeft de directeur bevestigd dat hij per 1 juli opstapt bij de Alkmaarders. Hij zal AZ nog wel helpen zoeken naar een geschikte opvolger en die ook nog inwerken, valt te lezen in het statement van de club.

Financieel succes onder Eenhoorn

Toen Eenhoorn in 2014 aantrad als directeur van AZ ging het financieel niet goed met de Alkmaarders. Destijds werd er een verlies gedraaid van circa 3,1 miljoen euro. Over 2023 werd een winst behaald van ongeveer anderhalf miljoen euro. Door de goede prestaties van AZ zag het ook steeds de omzet groeien. In 2014 was de omzet van de club 29,8 miljoen en in 2024 heeft de club een omzet van 47,4 miljoen euro. Dit was een forse stijging ten opzichte van 2022, want toen betrof de omzet 33 miljoen.

Ontslagen van Slot en Jansen

In Eenhoorns periode bij AZ hebben verschillende trainers aan het roer gestaan bij de Alkmaarders. Toen de algemeen directeur begon, waren de touwtjes in handen van John van den Brom. Na vijf seizoenen besloot de Nederlander AZ te verlaten, waarna assistent Arne Slot naar voren werd geschoven als hoofdtrainer. Slot maakte zoveel indruk als oefenmeester in Alkmaar, dat Feyenoord hem na anderhalf jaar benaderde om Dick Advocaat op te volgen. De gesprekken tussen Slot en de Rotterdammers zouden niet bekend zijn bij de clubleiding van AZ, die hem vervolgens per direct op straat zette. Assistent Pascal Jansen maakte het seizoen af als hoofdtrainer en zou deze functie bekleden tot hij in januari 2024 werd ontslagen wegens tegenvallende resultaten. Inmiddels heeft Maarten Martens, oud-speler van de Alkmaarders, de touwtjes in handen.

Jeugdopleiding van internationale allure

Onder leiding van Eenhoorn werd AZ een stabiele subtopper in de Eredivisie en werd de club financieel weer gezond. De directeur heeft in zijn tien jaar geen prijs weten te bemachtigen met het eerste elftal, maar dat de jeugdopleiding onder hem floreert, blijkt uit de winst van de UEFA Youth League in het afgelopen seizoen. AZ spendeerde de afgelopen jaren ongeveer drie miljoen euro per jaar aan de jeugdopleiding en trok zelfs de aandacht van Real Madrid met de manier van opleiden. “Bijzonder trots ben ik op de manier waarop onze jeugd zich presenteert, niet in de laatste plaats omdat dit een stabiele toekomst voor de club in de komende jaren betekent”, aldus Eenhoorn op de website van AZ.

Dicht bij een kampioenschap

Hoewel het eerste elftal van AZ geen prijzen wist te winnen onder Eenhoorn, kwam de ploeg van Arne Slot in het seizoen 2019/2020 daar wel dicht bij. Seizoen 2019/2020 was het seizoen dat door de coronapandemie niet is afgemaakt. Toen de competitie na 25 wedstrijden werd gestaakt, deelden de Alkmaarders de eerste plaats met Ajax. Alleen op doelsaldo stonden de Amsterdammers bovenaan, die daardoor het volgende seizoen de Champions League in gingen. AZ moest het doen met de voorrondes van de Champions League, waarin het werd uitgeschakeld door Dynamo Kiev. 

Onenigheid met de KNVB

Het tijdperk Eenhoorn bij AZ kan zeker worden getypeerd door de vele aanvaringen die hij namens AZ had met de KNVB. De directeur was van mening dat Ajax, Feyenoord en PSV een voorkeursbehandeling kregen van de bond en stuurde in maart 2023 een pittige brief naar de voetbalbond. Na een hevige bonje over en weer lijken zij de strijdbijl begraven te hebben. Ook hierna bleef Eenhoorn kritisch op de organisatie. "De structuur is niet altijd efficiënt, met alle entiteiten die over dezelfde onderwerpen gaan. Dat kan veel logischer en dan komen er waarschijnlijk ook logischere besluiten uit."

Dieptepunt in AZ-periode

Het dieptepunt van Eenhoorn in zijn tijd als directeur is misschien wel het dakincident van augustus 2019, waarbij een deel van het dak van het AFAS Stadion instortte tijdens een storm. Toch kijkt de oud-honkballer hier niet alleen negatief op terug. “Daarnaast kijk ik met een bijzonder gevoel terug op de manier waarop de club het dakincident heeft afgehandeld en wat we daarna hebben kunnen verbeteren aan het stadion. Uiteraard kun je niet een goed functionerende organisatie neerzetten zonder de betrokkenheid van een werkelijk uitstekend team.”

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!