Wedstrijdverslag

AZ blaft, maar bijt niet: op tandvlees lopend Feyenoord pakt de punten in Alkmaar

AZ blaft, maar bijt niet: op tandvlees lopend Feyenoord pakt de punten in Alkmaar

4 februari - 16:25 Laatste update: 16:25
3

Het is Feyenoord gelukt om drie punten over te houden aan het uitduel met AZ. De Rotterdammers zagen dat de Alkmaarders het veldoverwicht hadden en moesten heel diep gaan, maar hebben gedaan wat ze moesten doen.

Na het Eredivisie-geweld van zaterdagavond mochten Feyenoord en AZ de tweede topper van het weekend spelen. Dat deden de Rotterdammers met Ramiz Zerrouki als verrassing op het middenveld. Ook bij AZ werden er wat verrassende keuzes gemaakt. Zo mocht de jonge Jayden Addai op de rechterflank beginnen van trainer Maarten Martens.

Feyenoord schoot uit de startblokken in de eerste vijf minuten van de wedstrijd. Het ging de laatste weken veel in negatief opzicht over de standaardsituaties van de Rotterdammers, maar dat sentiment werd redelijk geturnd. Een vrijetrapvariant werd na een schot van Quinten Timber gemakkelijk binnengewerkt door een vrijstaande Mats Wieffer.

Een droomstart voor Feyenoord zou je zeggen, maar AZ pakte het initiatief al snel over. De Alkmaarders hadden het veldoverwicht en kregen goed durk op de Rotterdamse defensie, maar hele grote kansen bleven uit. Vangelis Pavlidis was een aantal keer erg gevaarlijk maar meer als een blaffende hond die niet beet. 

Voor rust werd er niet meer gescoord, maar vond er nog wel een verdrietig moment plaats. Justin Bijlow verstapte zich bij een pass en bleef daarna voor zich uit starend op de grond zitten. Aan de lege blik werden al snel tranen toegevoegd en Bijlow moest zich laten wisselen vanwege een ogenschijnlijk zware blessure. Timon Wellenreuther kwam als stand-in het veld in.

Na rust ging AZ eigenlijk verder waarmee het gebleven was. De ploeg van Martens zette die van Slot onder druk, maar grote kansen bleven opnieuw uit omdat de Rotterdammers defensief gezien hun mannetje stonden. Een slordige wedstrijd zonder echt hele grote kansen werd uiteindelijk over de streep getrokken door een op het tandvlees lopend Feyenoord.

Daarmee doet Feyenoord goede zaken op de ranglijst. De Rotterdammers hebben het gat met AZ naar elf punten gebracht en lijken nu alleen nog maar met FC Twente te strijden om de tweede plaats. AZ moet naar beneden kijken, aangezien het nu met Ajax in punten gelijk staat. Komende woensdag spelen Feyenoord en AZ opnieuw tegen elkaar. De Kuip is het strijdtoneel van de kwartfinale in de KNVB-beker.