Nieuws

Trainerskerkhof Barcelona: zo presteerden de voorgangers van Xavi in Catalonië

Trainerskerkhof Barcelona: zo presteerden de voorgangers van Xavi in Catalonië

28 januari - 10:58 Laatste update: 10:26

Xavi Hernández kondigde zaterdagavond zijn vertrek aan bij FC Barcelona. De clublegende zag in dat het roer om moest en besloot dat hij aan het eind van het seizoen het stokje over moet dragen. De Catalanen versleten al aardig wat trainers de laatste jaren en VoetbalNieuws zet ze op een rij.

Jarenlang leek er niets aan de hand bij Barcelona. In de hoogtijdagen van Lionel Messi en co. was de Champions League de heilige graal en werden er kampioenschappen aaneen geregen. Het afgelopen decennium gaat het echter bergafwaarts en staan de Catalanen eerder bekend als een trainerskerkhof. In de laatste tien jaar stonden er maar liefst zeven trainer aan het roer in Catalonië.

Post-Guardiola tijdperk

Guardiola kende succes na succes bij Barcelona. De Catalaan pakte veertien prijzen en was ieder seizoen succesvol. Zijn opvolger Tito Vilanova werd door Guardiola zelf aangewezen en was de gedroomde opvolger. "Vilanova vertegenwoordigt de ideeën en de uitstraling van FC Barcelona. Hij heeft veel persoonlijkheid en een hoge betrokkenheid bij de club", stelde technisch directeur Andoni Zubizarreta destijd. Echter sloeg het noodlot toe en kon de voormalig assistent van Guardiola slechts een jaar aanblijven. Vilanova moest zijn taken neerleggen omwille van zijn gezondheid en ruim een jaar na zijn vertrek overleed de Spanjaard aan de gevolgen van kanker.

Gerardo Martino werd aangesteld als opvolger, maar al snel bleek dit geen succes. De Argentijn was goed bevriend met Messi en de twee werkten samen bij Newell's Old Boys, de jeugdclub van Messi. Voor het eerst sinds 2007 werd er geen prijs gewonnen en na het mislopen van de titel op de laatste dag besloot Martino zelf zijn ontslag in te dienen.

Successen onder Luis Enrique

Enrique werd aangesteld als opvolger en deed het uitstekend. In zijn eerste seizoen werd de Champions League gewonnen en pakte de trainer zelfs de treble. Een uitstekend begin van een succesvolle periode. Gedurende drie seizoenen werd Barcelona tweemaal kampioen en leek de club terug bij af te zijn. Grote investeringen werden gedaan en voor miljoenen werd er met geld gesmeten. Tot de grote verbazing van menig supporter besloot Enrique er na drie seizoenen mee te stoppen. Volgens hem had de spelersgroep behoefte aan een nieuw gezicht. "Ik denk dat er een einde komt aan de tijd dat jouw boodschap duidelijk aankomt bij de groep", stelde de Spanjaard.

Neergang van Barcelona

Hierna ging het hard. Ernesto Valverde stond twee en een half jaar aan het roer bij Barcelona, maar werd alles behalve geliefd. Barcelona werd tweemaal kampioen van Spanje en alles leek koek en ei. Achter de schermen verliep het echter stroef. Binnen de club was men het oneens over zijn speelstijl. Barcelona staat bekend om het strakke en vlotte aanvalsspel, dit terwijl Valverde resultaat boven alles verkoos en traag spel op de mat legde. De fans konden het spel niet waarderen en waren alles behalve op de hand van de trainer. Nadat Barcelona tweemaal al vroeg werd uitgeschakeld in de Champions League en topaankopen Philippe Coutinho, Ousmane Dembele en Antoinne Griezmann niet rendeerde, was het gedaan.

Halverwege het jaar 2020 moest Valverde vertrekken en was Quique Setién zijn opvolger. Zijn trainerscarrière bij Barcelona was van korte duur. Het kampioenschap werd verloren, Athletic Blibao was te sterk in de beker en Bayern München versloeg de Catalanen met 8-2 in de Champions League. Setién mocht na vier maanden weer vertrekken.

Ronald Koeman mocht het overnemen, maar had het geluk nooit aan zijn zijde. De Catalanen hadden het financieel lastig en hadden te maken met het vertrek van Messi. De Nederlander wist enkel de Copa del Rey te winnen, maar gedurende zijn Catalaanse periode wist Koeman maar weinig grote wedstrijden te winnen. Het bestuur stond nooit volledig achter hem en de media was kritisch. Voorzitter Joan Laporta gaf openlijk aan dat de Nederlander niet zijn eerste keus was geweest. Koeman maakte in zijn eerste seizoen de slechtste competitiestart sinds 1992 mee. Uiteindelijk kwamen er kansen op een titel, maar verspeelde Barcelona die door maar twee van de laatste vijf wedstrijden te winnen. In zijn tweede seizoen was het al snel gedaan. Nadat Barcelona terug te vinden was op de negende plaats besloot de club hem te ontslaan.