Nieuws

Mourinho op weg naar het Midden-Oosten: welke toptrainers worden zijn collega's?

Mourinho op weg naar het Midden-Oosten: welke toptrainers worden zijn collega's?

19 januari - 11:52 Laatste update: 12:25

De geruchten gingen al langer, maar nu José Mourinho is ontslagen door AS Roma ligt het pad naar Saudi-Arabië helemaal open voor de markante Portugees. Mourinho zou zeker niet de enige toptrainer zijn in Saudi-Arabië, maar welke andere Europese toptrainers zijn momenteel actief in de oliestaat? VoetbalNieuws.nl zoekt het voor je uit en zet de bekendsten voor je op een rij!

Steven Gerrard

Clublegende van Liverpool, Steven Gerrard, staat sinds juli 2023 aan het roer van de middenmoter Al-Ettifaq. De coach was eerder werkzaam bij Rangers FC. Met de topclub uit Schotland wist hij in het seizoen 2020/2021 kampioen van Schotland te worden. Hierna besloot Aston Villa de Engelsman een kans te geven als hoofdtrainer. Na een jaar werd de 114-voudig international vanwege tegenvallende resultaten ontslagen door de club uit Birmingham. Bij Al-Ettifaq haalde Gerrard onder andere Georginio Wijnaldum en Jordan Henderson bij zijn ploeg.

Jordan Henderson hield het niet lang vol in Saoedi-Arabië, besloot na een half jaar te vertrekken en tekende vervolgens bij Ajax. Ondanks de vele investeringen van Al-Ettifaq staat het team op dit moment op een teleurstellende achtste plaats in de competitie. Na negentien wedstrijden heeft het elftal van Gerrard 25 punten. Het verschil met koploper Al-Hilal bedraagt maar liefst 28 punten.

Jorge Jesus

De trainer bij Al-Hilal is ook geen onbekende op de Europese velden. Jorge Jesus begon in 2018 aan zijn eerste periode bij de club uit Riyad. Na een jaar werd Jesus door de voorzitter ontslagen na onenigheid over contractonderhandelingen. Na omzwervingen bij Flamengo, Benfica en Fenerbahçe is de Portugees sinds 2023 weer in dienst van de Saoedische topclub. Al Hilal gaat ruim aan de leiding in de Saoedische competitie. In negentien wedstrijden wist het team, waar onder andere Neymar onder contract staat, zeventien keer te winnen en werd er twee keer gelijkgespeeld.

Matthias Jaissle  

Jaissle geldt al jaren als een van de grootste trainersbeloften in het Europese voetbal. Zowel in 2022 als in 2023 loodste hij Red Bull Salzburg naar de Oostenrijkse titel. Door zijn goede prestaties bij de Oostenrijkse club kwam Jaissle op de radar van Al Ahli. Mede door het geflirt van de oefenmeester met de club uit de oliestaat besloot Salzburg om de trainer te ontslaan. Bij de club heeft Jaissle de beschikking over onder andere doelman Édouard Mendy en voormalig Liverpool-aanvaller Roberto Firmino. Met Al-Ahli bekleedt de Duitser momenteel de derde plaats in Saudische Pro League.