Wie is Pascal Jansen?

Jansen niet langer aan het roer: hoe verliep zijn AZ tijd en wie is de trainer?

18 januari om 10:00
Laatste update: 18 januari om 10:00

Pascal Jansen is ontslagen bij AZ. In totaal duurde zijn dienstverband als hoofdtrainer van de Alkmaarders iets langer dan drie jaar. In de tussentijd is Jansen wel de vierde trainer met de meeste duels op de bank achter zijn naam. Hoe verliep zijn trainerscarrière bij AZ en wie is Pascal JansenVoetbalNieuws zet het allemaal voor je op een rij.

Wie is Pascal Jansen?

Pascal Jansen werd op 27 januari 1973 geboren in London, Engeland. Zowel zijn vader, als zijn moeder waren actief in de muziekwereld. Toch kon Jansen beter voetballen en hij begon met voetballen in jeugd van lokale voetbalclub ZVV in Zaandam. Vervolgens raakten verschillende proffesionele voetbalclubs geïnteresseerd en dus trok Jansen eerst naar Ajax. Vervolgens volgden AZ, Haarlem en Telstar. Tot de top zou Jansen het nooit schoppen, want een zware blessure maakte al vroeg een einde aan zijn spelerscarrière. In 1993 begon de geboren Engelsman op twintigjarige leeftijd daarom al als trainer. Dat deed hij bij een van zijn jeugdclubs: Haarlem

Pascal Jansen als trainer van Haarlem.
Pascal Jansen als trainer van Haarlem.

Vijf jaar lang zou Jansen rondlopen op de Haarlemse voetbalvelden als jeugdtrainer, waarna hij in 1998 gevraagd wordt voor een buitenlands avontuur. Rinus Israël werd de hoofdtrainer van Al-Jazira Club en daarna van Al-Wahda FC en voor beide clubs werd Jansen gevraagd als assistent. Daarom spendeert hij op 26-jarige leeftijd twee jaar in de Verenigde Arabische Emiraten. Met Al-Wahda FC wint hij zijn eerste troffee, namelijk de beker van de Verenigde Arabische Emiraten. Toen zijn avontuur in de zandbak voorbij was, vond Jansen zijn plek bij Vitesse. Hij vervulde negen jaar lang de rol van hoofd jeugdopleidingen en in zijn laatste jaar stond hij ook aan het roer bij Vitesse/AGOVV A1. Sparta Rotterdam is de volgende club die met Jansen in zee wil.

Hij krijgt wederom de baan als hoofd jeugdopleidingen, waarna aan het begin van het seizoen 2011/2012 de Spartanen hem een baan als assistent aanboden. Michel Vonk was de nieuwe trainer en 67 wedstrijden lang is Jansen de assistent van de oud-verdediger. Vonk werd vervolgens één dag na het 125-jarige jubileum van de club ontslagen, waardoor Peter van den Berg één duel als interim-trainer op de bank zat. Voor Jansen zou de volgende stap in zijn carrière er eentje richting het zuiden van het land zijn, want per 1 juli 2013 ging hij aan de slag als de hoofdtrainer van PSV A1. Na 58 wedstrijden in twee seizoenen zag PSV genoeg toekomst in Jansen en hij kreeg een contract van twee jaar aangeboden als hoofdtrainer van Jong PSV.

Pascal Jansen langs de lijn als trainer van Jong PSV.
Pascal Jansen langs de lijn als trainer van Jong PSV.

In 74 wedstrijden tijd wint Jansen 33 wedstrijden, speelt hij achttien keer gelijk en verliest hij 23 wedstrijden. Na zijn banen als trainer besluit hij toch weer terug te gaan naar een bestuurlijke functie. In het seizoen 2017/2018 staat Jansen aan het roer bij PSV als hoofd jeugdopleidingen. AZ krijgt het vervolgens toch voor elkaar om hem los te weken van zijn functie en per 1 juli 2018 was Jansen assistent van John van den Brom. Arne Slot nam vervolgens het stokje over van Van den Brom en Jansen bleef binnen zijn functie zitten. Uiteindelijk zou hij ook de plaats van Slot innemen.

Hoe verliep de trainerscarrière van Jansen bij AZ?

Begin december 2020 komt naar buiten dat Arne Slot in gesprek was met Feyenoord over de positie als hoofdtrainer. Slot sprak zonder toestemming van de Alkmaarders en dus besluiten zij hem uit zijn functie te ontheffen. Daarom zit Pascal Jansen per 5 december 2020 voor het eerst weer op de bank als eindverantwoordelijke van een club. De combinatie tussen de hoofdtrainer en club bleek in de beginperiode een succes. Hij werd eerst tot aan het einde van het seizoen aangesteld, maar na een derde plaats bood AZ hem een contract aan van drie jaar. In de seizoenen die volgde eindigde de Alkmaarders vijfde (2022) en vierde (2023). Op Europees gebied boekte de ploeg ook succes door de halve finale van de Conference League te halen in 2022.

Dit seizoen verliep het echter minder. AZ begon nog voortvarend, maar daarna werd een dalende lijn ingezet die Jansen niet meer wist te stoppen. AZ beleefde een teleurstellende Europese campagne en werd uitgeschakeld in de groepsfase van de Conference League. Ook in de Eredvisie wil het nog niet lukken en na zeventien speelrondes staat AZ vierde op vier punten van nummer drie FC Twente. In de KNVB Beker behaalden de Alkmaarders wel de kwartfinale, maar tot tweemaal toe had de ploeg het ontzettend zwaar met amateurs. Tegen HHC Hardenberg was er een verlenging nodig en tegen Quick Boys zelfs strafschoppen. Dat alles leidde tot ontbinding van zijn contract wat nog tot medio 2025 liep.

Bij welke clubs is Pascal Jansen allemaal actief geweest?

Haarlem (1993-1998)

Al-Jazeera Club (1998-1999)

Al-Wahda (1999-2000)

Vitesse (2000-2009)

Sparta Rotterdam (2009-2013)

PSV (2013-2018)

AZ (2018-2024)