Nieuws

Wie is Ethan Butera, de zomeraanwinst die voor zijn Jong Ajax-debuut staat?

Wie is Ethan Butera, de zomeraanwinst die voor zijn Jong Ajax-debuut staat?

17 januari - 13:30

Ethan Butera staat voor zijn debuut bij Jong Ajax. De zeventienjarige veelzijdige verdediger maakte afgelopen zomer zijn overstap naar Ajax, maar moest door een blessure nog altijd wachten op zijn Amsterdamse profdebuut. VoetbalNieuws stelt de talentvolle Belg aan je voor!

Geboren op 16 april 2006 in Ukkel, een stadje onder Brussel, maakt Butera zijn eerste stappen richting profvoetbal bij Racing White Daring Molenbeek. Het talent van de verdediger wordt snel herkent en RSC Anderlecht neemt hem in 2016 over. De verdediger stroomt de jeugdopleiding van de topclub binnen, waar hij op zijn dertiende al enkele keren mee mag trainen met de Onder-16 van Anderlecht.

De ontwikkeling van Butera in Anderlecht gaat snel. In augustus 2022 maakt de jeugdige Belg zijn profdebuut voor RSCA Futures, het beloftenelftal van de club dat uitkomt in de Challenger Pro League. Veertien keer maakt Butera zijn officiële opwachting in beloftenelftal, voordat Ajax in september 2023 een overeenkomst met Anderlecht sluit over een transfer van Butera. In Amsterdam tekende de zeventienjarige een contract tot medio 2026.

In Amsterdam moet Butera lang wachten voordat hij in actie komt. Dit komt doordat hij nog geblesseerd de overstap maakt naar Nederland. Op 7 december 2023 sloeg namelijk het noodlot toe voor de tiener, die een blessure aan zijn knie op. Herstellende van zijn knieblessure vertrok Butera naar Ajax, waar hij bij Jong aansloot. "Ik moet eerst wedstrijden in de benen krijgen bij Jong Ajax, ontwikkelen en het veld weer een beetje voelen. Daarna stap per stap naar het elftal te gaan", gaf de verdediger aan na zijn transfer.

Ajax-debuut Butera lonkt

Halverwege januari 2024 was het voor Butera dan zover: de Belg traint weer volledig mee met de ploeg van Dave Vos. Bij Jong Ajax zit de oefenmeester krap qua spelers die als linksachter uit de voeten kunnen. Iets wat voor linkspoot Butera, die zowel centraal als op de linkerflank uit de voeten kan, wel is weggelegd.

Interlandcarrière Butera

In september van 2021 maakte Butera zijn debuut voor de Onder-16 van België, waar hij elf keer zijn opwachting voor zou maken. Een jaar later volgde zijn eerste interland voor de Onder-17 van het Nationale Elftal.