Nieuws

Ajax onder de loep: wie hadden de technische touwtjes in handen de laatste jaren?

Ajax onder de loep: wie hadden de technische touwtjes in handen de laatste jaren?

13 januari - 14:23 Laatste update: 14:23

Ajax zit momenteel zonder algemeen en technisch directeur. Kelvin de Lang en Jan van Halst zijn momenteel de verantwoordelijken in Amsterdam en VoetbalNieuws geeft je een tijdlijn over wie de technische touwtjes in handen hadden de afgelopen jaren.

Marc Overmars en Edwin van der Sar zorgden er jaren voor dat Ajax floreerde, zowel in Nederland als op de Europese velden. Kampioenschappen volgende elkaar op en zelfs de halve finale van de Champions League werd gehaald. Niemand leek aan de Amsterdammers te kunnen tippen en de vergelijking met Bayern München was snel gemaakt. Zij waren, net als Ajax, jaren onaantastbaar. Totdat Overmars in de fout ging.

Overmars door het stof, Hamstelaar geboren

Begin februari 2022 komt het nieuws naar buiten dat Overmars zich jaren schuldig heeft gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. De technisch directeur stuurde seksueel getinte berichten naar vrouwelijke medewerkers en ging over de schreef. Overmars besloot zijn contract in te leveren en een onderzoek werd opgestart.

Gerry Hamstra nam de taken van Overmars tijdelijk over. Samen met Klaas-Jan Huntelaar werden zij beide benoemd tot technisch managers en waren zij ruim een jaar verantwoordelijk voor het spelersbeleid. Onder hen ging het mis. Ajax taste diep in de buidel, maar presteerde ondermaats. Ajax ging achter de schermen op zoek naar een nieuwe technisch directeur, maar dat liet uiteindelijk 428 dagen op zich wachten.

Eindelijk een nieuwe technisch directeur

Sven Mislintat werd gepresenteerd als de nieuwe technisch directeur van Ajax. De Duister had ervaring opgedaan in de opleiding van Arsenal en Borussia Dortmund en stond aan het roer van VfB Stuttgart. Zijn komst ging wel ten koste van Hamstra. De technisch manager besloot te vertrekken nadat het hem kwalijk werd genomen dat Ajax ondermaats presteerde en hij zelf graag technisch directeur was geworden.

Binnen Ajax heerst vervolgens onrust. In april werd Mislintat aangesteld, maar vertrokken er vervolgens ook meerde clubmensen. Alfred Schreuder werd al ontslagen, techniektrainer Gerald Vanenburg vertrok, net als assistent-trainer Micahel Reiziger, hoofd scouting Henk Veldmate en hoofd jeugdopleiding Saïd Ouaali.

Het contract van Huntelaar werd wel verlengd. De technisch manager kreeg de verantwoordelijkheid om speler vanuit de jeugd makkelijker door te laten stromen naar het eerste. "Met zijn rol als technisch manager in algemene zin en met name bij Jong Ajax kan hij zich verder ontwikkelen en van waarde zijn voor Ajax. Ik kijk uit naar een lange en goede samenwerking met hem", vertelde directeur voetbalzaken Sven Mislintat. Echter duurde die rol maar voor korte duur. Slechts vier maanden na zijn verlenging in juni gaf Ajax aan dat de voormalig aanvaller te kampen had met een burn-out en voorlopig afwezig was.

Dieper en dieper in de put

Mislintat haalt voor meer dan honderd miljoen euro aan spelers, maar de prestaties blijven uit. Ajax zakt af naar de onderste regionen van de Eredivisie en daar is de aanhang alles behalve blij mee. Eerder had de Duister Maurice Steijn aangesteld als trainer en de samenwerking verliep stroef. In de media kreeg Ajax er, onder leiding van de Duister, flink van langs. Na het verlies tegen Feyenoord was het hek van de dam en moest ook Mislintat vertrekken.

De taken van de Duister werden intern overgenomen en Ajax is nog altijd op zoek naar een nieuwe technisch directeur. Kelvin de Lang werd enkele weken eerder aangesteld als de nieuwe hoofd jeugdopleidingen en kon direct aan de slag. Binnen Ajax werd hij aangewezen om het technisch beleid op zich te gaan nemen. Volgens interim directeur Jan van Halst is De Lang 'het eerste aanspreekpunt' als het gaat over het technische beleid.