Girona verslaat Atlético Madrid: zeven goals in krankzinnig Spaans duel

3 januari - 23:35 Laatste update: 23:35

Girona heeft op het laatste moment toch nog de Spaanse topper met Atlético Madrid gewonnen. Na een spetterende eerste helft werd deze opgevolgd door een spannende tweede helft en na negentig minuten stond er een 4-3 stand op het scorebord. Er zat ook nog een Nederlands tintje aan, want Daley Blind scoorde zijn eerste doelpunt voor Girona.

Girona begon op fantastische wijze aan de wedstrijd in het eigen Estadi Montilivi. Het was na twee minuten al raak, maar kort daarvoor had spits Artem Dovbyk de thuisploeg al op voorsprong moeten schieten. De Oekraïner schoot oog-in-oog met doelman Jan Oblak snoeihard naast, maar zijn fout werd luttele seconden later goedgemaakt door aanvoerder Valery Fernández. Na een goede aanval kon hij uithalen van ongeveer twintig meter en dit keer was Oblak kansloos. Daarmee had de verrassing van het Spaanse voetbalseizoen al snel de controle over de wedstrijd.

Toch was het binnen het kwartier alweer gelijk. Álvaro Morata liep net geen buitenspel en kon daardoor zijn eerste doelpunt van 2024 maken. Antoine Griezmann gaf een schitterende assist en dat terwijl Girona voor de aanval van Atlético de kans had om op 2-0 te komen. Waar de ploeg van Diego Simeone normaliter defensief niet te stoppen is, maakte het in de 26ste minuut een enorme fout. Veteraan Koke liet zich de bal afsnoepen op de rand van zijn eigen strafschopgebied door Iván Martín. De middenvelder miste in eerste instantie, maar oud-PSV'er Sávio wist wel raak te schieten.

Wat er na de 2-1 zou gebeuren, zou de gemiddelde voetbalfan niet hebben bedacht. Het spektakelstuk werd alsmaar groter. Eerst was het nog een keer de beurt aan de thuisploeg. Een corner werd afgeslagen, waarna de bal opnieuw werd ingebracht. Spits Dovbyk raakte de bal heel even, maar daarna viel deze voor de voeten van Daley Blind. De Nederlandse verdediger ontsnapte aan de aandacht van iedereen en werkte zo de bal binnen. Daarna ging de Álvaro Morata-show verder. Weer op het randje van buitenspel vertrok de Spanjaard en op aangeven van Rodrigo de Paul passeerde hij drie spelers voordat hij zijn elfde doelpunt van het seizoen binnenwerkte. Eén minuut later scoorde hij zelfs de 3-3, maar dit keer stond hij net wel buitenspel. Kort voor rust kreeg de spits wederom de kans op de gelijkmaker, maar deze keer schoot hij hoog over. Beide ploegen zochten daardoor met een 3-2 stand de kleedkamers op voor de rust.

De ploeg van Diego Simeone ging met een beter gevoel de rust in door de late goal, maar ook na het kwartier pauze vlogen zij uit de kleedkamer. Vrijwel direct kon Morata gevaarlijk koppen, maar Griezmann kreeg de grootste kans. Na vijftig minuten werd hij echter gestopt door Paulo Gazzaniga. Dat de druk van de bezoekers te groot was, bleek na 55 minuten. Na wederom een schitterende pass van De Paul kon Morata de bal over Gazzaniga stiften voor zijn hattrick en de gelijkmaker. Toch bleek dat ook geen doodsteek voor Girona. Spits Artem Dovbyk had zich even stilgehouden, maar kreeg plots de bal voor zijn voeten in de zestien. Een schitterende redding van Oblak was er nodig om de stand op gelijke hoogte te houden.

In het laatste kwartier gingen beide ploegen op zoek naar de overwinning. Zowel Atlético Madrid en Girona kregen door de steeds groter wordende ruimtes ook kansen, maar steeds lukte het niet om een doelpunt te scoren. Memphis Depay mocht nog wel even invallen. Na 86 minuten kwam de aanvaller in de plaats van uitblinker Rodrigo de Paul. Waar Iván Martín de kans op de 2-0 nog liet liggen, werd hij uiteindelijk wel de grote held van de avond. Met de punt scoorde hij in de tweede minuut van de blessuretijd de zevende en beslissende goal voor Girona. Daarmee blijft de ploeg in het spoor van Real Madrid en staat het na negentien wedstrijden op 48 punten.