Nieuws

Wie is Gerardo Seoane, de trainer met wie Ajax afgelopen zomer sprak?

Wie is Gerardo Seoane, de trainer met wie Ajax afgelopen zomer sprak?

28-12-2023 19:51

Volgens het Algemeen Dagblad voerde Ajax afgelopen zomer 'uitgebreide gesprekken' met trainer Gerard Seoane. De Amsterdammers stelden uiteindelijk Maurice Steijn aan, maar wie is deze andere Zwitserse voormalige kandidaat eigenlijk? VoetbalNieuws schetst een portret.

Wie is Gerardo Seoane?

Gerardo Seoane werd geboren op 30 oktober 1978 in Luzern, Zwitserland en is momenteel dus 45 jaar oud. Gedurende zijn carrière als voetballer speelde hij op het middenveld van onder meer FC Luzern, FC Sion, FC Aarau, Grasshoppers en Deportivo La Coruña. Zijn liefde voor Luzern geldt echter als een rode draad. In 2013 begon hij namelijk als interim-coach zijn trainerscarrière bij die club.

Nadat Luzern daarna weer een opvolger voor hem had gevonden, stond Seoane tussen 2014 en 2018 aan het roer bij het tweede elftal. In 2018 volgde uiteindelijk weer de taak voor eindverantwoordelijke bij de hoofdmacht. Dat deed hij vrij behoorlijk, wat hem een transfer naar het grote Young Boys opleverde.

Met Young Boys werd Seoane maar liefst driemaal op rij kampioen van Zwitserland en won hij ook eenmaal de beker. In het seizoen 2020/2021 stond hij in de achtste finales van de Europa League nog tegenover Ajax. Het tweeluik ging uiteindelijk met 3-0 en 0-2 verloren.

Hoe presteerde Seoane als opvolger van Bosz van Bayer Leverkusen?

In het seizoen 2021/2022 werd Seoane aangesteld als trainer van Bayer Leverkusen, waar hij op dat moment de indirecte opvolger was van de ontslagen Peter Bosz. Hannes Wolf nam tussen die twee periodes de honneurs waar als interim. Leverkusen eindigde in het eerste seizoen van Seoane knap derde en plaatste zich daarom voor de groepsfase van de Champions League.

Zo goed als het eerste seizoen van Seoane verliep in het Ruhrgebied, zo slecht ging het tweede. Halverwege oktober bungelde Leverkusen onderaan in de Bundesliga, wat hem uiteindelijk de kop kostte. De Zwitser staat erom bekend om veelal in een 4-2-3-1-formatie te spelen.

Gerardo Seoane sprak met Ajax, maar ging naar Borussia Mönchengladbach

Waarom koos Ajax niet voor Gerardo Seoane?

Vanaf toen tot aan afgelopen zomer was Seoane werkloos. In de zoektocht naar een opvolger voor John Heitinga zou Ajax bij hem hebben aangeklopt, zo meldt het AD. 'Mislintat (Sven, red.) zag hem als jonge trainer succes boeken bij Young Boys en kent hem nog van Bayer Leverkusen, waar hij Bosz in 2021 is opgevolgd. Ondanks uitgebreide gesprekken geldt ook voor Seoane: het draagvlak is dun. Bij Ajax wordt nóg een buitenlander als een groot risico beschouwd', klinkt het.

Ajax koos uiteindelijk voor Maurice Steijn en Seoane tekende bij Borussia Mönchengladbach, waar hij in het huidige Bundesliga-seizoen wisselvallige prestaties boekt. Die Fohlen staan tijdens de jaarwisseling op de twaalfde plaats.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!