Nieuws

Transferflop: 'voor dit kleine bedrag had United Antony ook van Ajax kunnen kopen'

Transferflop: 'voor dit kleine bedrag had United Antony ook van Ajax kunnen kopen'

25-12-2023 13:26

Manchester United nam Antony in de zomer van 2022 voor een exorbitant bedrag van honderd miljoen euro over van Ajax. De Braziliaanse aanvaller had een jaar eerder voor veel minder geld naar Old Trafford kunnen komen. Hoeveel dat precies is, zocht VoetbalNieuws voor je uit.

Voor dit bedrag had United Antony ook kunnen kopen van Ajax

Toen Erik ten Hag in augustus 2022 werd aangesteld als coach van Manchester United, speelde Antony nog bij Ajax. De flegmatieke buitenspeler speelde in totaal 82 duels voor de Amsterdammers, scoorde daarin 24 keer en gaf ook 22 assists. Indrukwekkende cijfers voor de Braziliaan, die twee jaar eerder voor een kleine zestien miljoen euro door Ajax werd overgenomen van São Paulo.

De naam van Antony zou echter al eerder zijn gevallen op Old Trafford. Zo weet The Athletic in een analyse over het transferbeleid van United te melden dat manager Ole Gunnar Solskjær hem in 2021 al in het vizier had. Destijds kregen The Red Devils te horen dat hij 28 miljoen euro zou moeten kosten. Bijna een kwart van wat United daarna voor hem betaalde.

United betaalt honderd miljoen euro voor Antony

Na een geweldige campagne in de Champions League ging de marktwaarde van Antony namelijk door het dak. Op voorspraak van Ten Hag kwam de Braziliaans international alsnog naar United, voor een bedrag van bijna honderd miljoen euro. Op dat moment verbrak Antony alle Nederlandse transferrecords en stroomden de zakken met geld binnen in de Johan Cruijff Arena.

Sir Jim Ratcliffe, de man die voor 25 procent aandeelhouder is van Manchester United, gaf goedkeuring voor de transfer. Met zijn bedrijf INEOS heeft hij inspraak op de sportieve lijnen van de club, maar mede door de transfer van Antony is er momenteel behoorlijk veel kritiek op hem.

Antony laat zijn waarde voor United tot dusver alles behalve blijken. In 63 duels scoorde hij achtmaal en gaf hij drie assists. Bij de supporters staat hij inmiddels bekend als een buitenspeler bij wie veel mislukt. Op sociale media circuleren compilaties van zijn blunders.