Exclusive

De Jong gelijk met PSV-legende, Volendam hangt achterover en Thy eerste sinds 1988

De Jong gelijk met PSV-legende, Volendam hangt achterover en Thy eerste sinds 1988

18-12-2023 11:00

De laatste speelronde van de Eredivisie vloog voorbij. Er gebeurde genoeg, zo sloot PSV 2023 af zonder in het huidige seizoen ook maar één punt te laten liggen. Onderin wordt het ook steeds spannender. Genoeg redenen om de statistieken er eens bij te pakken en de belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen week uit te lichten. VoetbalNieuws presenteert: de Eredivisie in Cijfers!

De Jong in illuster rijtje

Met zijn twee doelpunten zorgde Luuk de Jong voor wederom een makkelijke PSV avond. Het waren zijn elfde en twaalfde treffers van het seizoen en daarmee is hij ook op weg om het Santiago Giménez en Vangelis Pavlidis nog lastig te maken in de strijd voor de topscoorderstitel. Echter stonden die treffers ook nog symbool voor iets anders. De 0-4 voor PSV was een kopbal, hoe kan het ook anders, maar het was ook de 120ste treffer van De Jong in een PSV-shirt.

Daarmee kwam hij op gelijke hoogte met Coen Dillen. Hij scoorde in zijn carrière 120 Eredivisie doelpunten voor PSV en hield daarmee lang de tweede plaats vast. Tot het laatste speelweekend van het Eredivisie seizoen 2023/2024. Met nog achttien speelrondes voor de boeg lijkt de kans groot dat De Jong uiteindelijk de tweede plaats zelf in handen krijgt. Het gat naar leider Willy van der Kuijlen is wel groot. Mister PSV scoorde 308 keer in het shirt van de Eindhovenaren, een getal wat bijna onhaalbaar blijkt.

Thy de eerste voor PEC Zwolle sinds 1988

PEC Zwolle en een punt halen in de Johan Cruijff Arena. Het is niet vaak gebeurd. De laatste keer was op 5 oktober 2014, toen bleef het bij 0-0. De Amsterdammers verloren thuis nog nooit van de club uit Zwolle, maar toch voelde dit gelijke spel als een verlies. Wel was het een mooie mijlpaal voor Lennart Thy. Hij speelde al zeven keer eerder tegen Ajax en scoorde daarin nooit. Allebei de goals van PEC kwamen echter op naam van de spits en daarmee kwam hij van de hatelijke nul af. In de geschiedenis was het ook nog een bijzondere treffer. Voor het eerst sinds Michel van Oostrum in 1988 scoort een PEC Zwolle-speler twee keer in een Eredvisie wedstrijd tegen Ajax.

Geen balbezit, geen probleem voor FC Volendam

In de vorige editie van Eredvisie in Cijfers stond FC Volendam ook al centraal. Toen behaalden de mannen van Michael Dingsdag een miniem balbezit percentage tegen Feyenoord in De Kuip. Dat kan nog gebeuren, maar tegen Heerenveen blijkt dat de ploeg express voor deze manier van spelen kiest. Tegen de Friezen had FC Volendam slechts 23.4% balbezit, maar scoren deden zij wel tweemaal. Bilal Ould-Chikh en Lequincio Zeefuik zorgden voor vreugde en voor drie punten. Daarmee is FC Volendam nu de ploeg die het minste balbezit had en toch won in de Eredivisie.

Uitwedstrijden bevallen Feyenoord

Feyenoord had geen kind aan Heracles Almelo. De rode loper werd voor de Rotterdammers uitgerold en daar maakten zij gretig gebruik van. Calvin Stengs scoorde tweemaal en ook Lutsharel Geertruida en Quinten Timber namen goals voor hun rekening. Daarmee kwam het totaal aantal doelpunten in Eredivisie uitwedstrijden van Feyenoord op 47 te staan. Dat aantal haalde de Rotterdammers nog niet eerder in de Eredivisie en dus kan er gesproken worden van een record. 

Aanvallende statistieken

Meeste doelpunten (18): Santiago Giménez (Feyenoord), Vangelis Pavlidis (AZ)
Meeste assists (9): Joey Veerman (PSV)
Meeste kansen gecreëerd (72): Joey Veerman (PSV)
Meeste schoten (53): Santiago Giménez (Feyenoord)
Meeste schoten op doel (35): Vangelis Pavlidis (AZ)
Meeste schoten naast/over (22): Santiago Giménez (Feyenoord)
Meeste goals uit strafschoppen (4): Steven Bergwijn (Ajax), Luuk de Jong (PSV)
Meeste genomen corners (87): Joey Veerman (PSV)
Meeste voorzetten (71): Mats Köhlert (SC Heerenveen)
Vaakst buitenspel (12): Brian Brobbey (Ajax)

Verdedigende statistieken

Meeste reddingen (77): Mio Backhaus (FC Volendam)
Meeste clean sheets (11): Walter Benítez (PSV)
Meeste doelpunten tegen (40): Mio Backhaus (FC Volendam)
Meeste intercepties (28): Olivier Boscagli (PSV)
Meeste duels gewonnen (155): Tobias Lauritsen (Sparta Rotterdam)
Meeste duels verloren (140): Rajiv van La Parra (Almere City)
Meeste overtredingen begaan (49): Peer Koopmeiners (Almere City)
Meeste overtredingen ondergaan (39): Manfred Ugalde (FC Twente)
Meeste gele kaarten (6): Rodrigo Guth (Fortuna Sittard)



Walter Benítez houdt het vaakst dit seizoen de nul

Veldspel statistieken

Meeste passes (1471): David Hancko (Feyenoord)
Meeste succesvolle passes (1322): David Hancko (Feyenoord)
Meeste aantal dribbels (135): Osame Sahraoui (SC Heerenveen)
Meeste succesvolle dribbels (55): Osame Sahraoui (SC Heerenveen)

Tracking statistieken

Hoogste gemeten snelheid (34,55 km/h): Couhaib Driouech (Excelsior)
Hoogste afgelegde afstand in totaal (204 km): Willum Thór Willumsson (Go Ahead Eagles)
Meeste aantal sprints (316): Couhaib Driouech (Excelsior)
Langste sprintafstand (77,3 km): Camiel Neghli (Sparta Rotterdam)

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!