Nieuws

Kan een club gestraft worden voor hinderlijke laserpennen op de tribunes?

Kan een club gestraft worden voor hinderlijke laserpennen op de tribunes?

15-12-2023 09:12 Laatste update: 09:12

Ook tijdens het duel tussen Ajax en AEK Athene waren ze weer te zien: de laserpennen. Het komt regelmatig voor dat spelers gehinderd worden door een toeschouwer met een laserpen, maar wat wordt er aan gedaan? Kan de desbetreffende club een straf krijgen als een supporter zich misdraagt? VoetbalNieuws legt het je uit.

Bij de eerste wedstrijd tussen Ajax en de Grieken waren de laserpennen niet te missen. Vooral Steven Bergwijn, die aanlegde voor een strafschop, moest er aan geloven en kreeg tientallen laserpennen op zich gericht. Clubs krijgen van de UEFA en nationale voetbalbonden een flinke boete als er hinderlijke laserpennen op spelers worden gericht.

Zo kreeg AEK Athene een boete van ruim 80.000 euro voor de pennen die in het thuisduel met Ajax op de Ajacieden werden gericht. Eerder vond het ook al plaats op Anfield, waar spelers van Union Sint-Gillis de slachtoffers waren.

Ook de FA heeft in het verleden een geldboete gekregen. De Engelse voetbalbond moest 30.000 euro neertellen, nadat Kasper Schmeichel op het EK allemaal laserpennen op zich gericht kreeg tijdens de beslissende penalty van Harry Kane. Later kreeg Virgil van Dijk met het Nederlands elftal met iets soortgelijks te maken. De Oranje-captain stapte tegen Griekenland naar voren om in de slotfase aan te leggen voor een strafschop, maar werd ook gehinderd door de laserstralen. Van Dijk liet zich echter niet afleiden en knalde raak. De Griekse bond kreeg eveneens een geldboete opgelegd.