Nieuws

'Piepjonge AZ-keeper zal geblesseerde Ryan vervangen in cruciaal duel tegen Legia'

'Piepjonge AZ-keeper zal geblesseerde Ryan vervangen in cruciaal duel tegen Legia'

14-12-2023 07:25

Rome-Jayden Owusu-Oduro zal zijn debuut voor de hoofdmacht van AZ gaan maken in Polen. Pascal Jansen kiest voor de pas negentienjarige keeper als vervanger van de geblesseerde Mathew Ryan voor de wedstrijd tegen Legia Warschau. Hij liep een jukbeenbreuk op in de sportschool van de Alkmaarders.

Jansen maakt dus de keuze voor de jeugdige keeper in plaats van de meer ervaren Hobie Verhulst. 'Owusu-Oduro mag zich dus tijdelijk de eerste keeper van AZ noemen', schrijft De Telegraaf. 'De tiener uit Purmerend was afgelopen seizoen geweldig op dreef tijdens de zo succesvolle UEFA Youth League-campagne. Ook stond hij op 9 september in Buenos Aires in het doel van AZ Onder-19 in de wereldbekerfinale tegen Boca Juniors.'

In totaal wordt Owusu-Oduro de twintigste keeper die het doel van AZ in een Europese competitie verdedigd. Het record van jongste doelverdediger stond op naam van de Argentijn Sergio Romero. Hij was met twintig jaar en negen maanden de jongste, maar mocht Jansen echt kiezen voor de jonge keeper wordt hij de jongste. Owusu-Oduro is negentien jaar, vijf maanden en twaalf dagen oud.

Nog geen week geleden verlengde de keeper zijn contract nog in Alkmaar. Hij tekende bij tot 2028, een verlenging van twee jaar. Volgens De Telegraaf speelt het wedstrijdritme voor een groot gedeelte mee in de keus van Jansen. 'Owusu-Oduro kwam dit seizoen vaker in actie dan Verhulst: elf om drie optredens. Dat kan een belangrijke afweging zijn van Jansen. Met het opstellen van de jeugdige doelman neemt Jansen in de do-or-die-wedstrijd een behoorlijk risico. Deze maand nog kreeg Owusu-Oduro in de verloren wedstrijden met MVV en FC Groningen negen goals om zijn oren. Vooral in Maastricht ging de goalie tweemaal opzichtig in de fout.'

Bekijk of beluister de nieuwste aflevering van TITELSTRIJD met Michael Dingsdag over topploeg Feyenoord en FC Volendam, de revelaties van Ajax en de recordjacht van PSV.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!