Opinie

'Van ‘t Schip is nu de vierde trainer na Ten Hag, dat is nog nooit gebeurd..'

'Van ‘t Schip is nu de vierde trainer na Ten Hag, dat is nog nooit gebeurd..'

11-12-2023 22:40

Jari Litmanen heeft de vinger op de zere plek van Ajax gelegd. Te gast bij Ziggo Sport ging de oud-voetballer van de Amsterdammers in op de huidige stand van zaken. Bij het landskampioenschap van 2022 mocht Litmanen de schaal nog aan zijn oude club geven, waarna een hoop veranderd is rond de club.

"Anderhalf jaar geleden kwam ik naar de uitreiking van de schaal en heb ik die aan Erik ten Hag mogen geven", begint Litmanen maandagavond. "John van ‘t Schip is nu de vierde trainer na Erik, dat is nog nooit gebeurd." Na het vertrek van Ten Hag naar Manchester United, mocht Alfred Schreuder het stokje in de zomer van 2022 overnemen. Na zijn ontslag een half jaar later nam John Heitinga het voor een half seizoen over als interim-trainer. Afgelopen zomer werd Maurice Steijn aangesteld als nieuwe trainer, maar ook hij werd de laan uitgestuurd. Voor de aanstelling van Van 't Schip eind oktober, stond Hedwiges Maduro nog twee wedstrijden aan het roer.

Afgelopen zomer werd er flink met geld gesmeten in Amsterdam, waar de aankopen het nog altijd niet allemaal hebben laten zien. "Nu heb je ook nog twaalf nieuwe spelers, die buitenlandse spelers moet je altijd tijd geven", vervolgt Litman. "Dat zijn er nu te veel, waar je ook nog eens die echte Ajax-spelers mist. Daley Blind, Dusan Tadic, Edson Álvarez, Jurriën Timber: ze zijn allemaal weggegaan. Te veel buitenlandse spelers en te veel jongens weggegaan die het Ajax-systeem echt goed kennen. Dus het is een beetje rommelig allemaal", aldus de Fin.