Wie is Lequincio Zeefuik?

Wie is Lequincio Zeefuik, de spits die FC Volendam heeft verruild voor AZ?

1 februari om 14:02
Laatste update: 1 februari om 14:02

Lequincio Zeefuik is de volgende voetballer uit de sportieve 'Familie Zeefuik'. De ex-spits van FC Volendam heeft per direct de overstap naar AZ gemaakt. VoetbalNieuws.nl stelt de negentienjarige aanvaller aan je voor!

Met zijn achternaam werd al duidelijk dat Zeefuik uit een bekekende voetbalfamilie komt. Zo maakte de Eredivsie al eerder kennis met zijn oudere broers Género en Deyovaisio, waar ook nog Gairvyno actief is in de voetballerij. In november 2004 werd de jongste van het viertal voetbalbroers geborenn en kwam hij in 2017 terecht in de jeugd van FC Volendam. Eerder droeg de spits de shirts van amateurclubs ASV, DWC, DVC Buiksloot en Joga Fortius. In april 2021 tekende Zeefuik op zestienjarige leeftijd zijn eerste profcontract in het vissersdorp. Met een aflopend contract stond Zeefuik in de belangstelling van de Nederlandse sutop. 

Debuut bij FC Volendam

Zijn debuut in het eerste van FC Volendam maakte Zeefuik enkele dagen na het tekenen van zijn contract, op 25 april tegen Telstar. Daarin wist hij direct te scoren. Zo werd de aanvaller met een leeftijd van zestien jaar en honderdvijftig dagen de jongste doelpuntenmaker in het betaalde voetbal. Na de promotie met Volendam, volgde op 7 augustus 2022 tegen FC Groningen (2-2) zijn debuut in de Eredivisie. Later die maand maakte Zeefuik ook direct zijn eerste in de Eredivisie, tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Twente (1-0).

Statistieken van Zeefuik bij Volendam

Zeefuik droeg 48 keer het shirt van FC Volendam. De tiener was hierin goed voor zeven doelpunten en één assist. 

Doorbraak in de Eredivisie, transfer naar AZ

Vlak voor de winterstop van het huidige seizoen bloeide Zeefuik helemaal op. De spits lieten zich met prachtdoelpunten gelden voor de Volendammers. Tegen zowel Feyenoord, als een aantal weken later tegen Heerenveen en Heracles Almelo, stuurt Zeefuik zijn directe tegenstanders het bos in, en maakt hij de kansen vervolgens koelbloedig af. Zijn goede vorm leverde hem interesse op van FC Twente en AZ, maar laatstgenoemde leek al snel er met hem vandoor te gaan. Op dealine day maakte Volendam het vertrek van de tiener wereldkundig.