Nieuws

Welke scenario's zijn er voor Feyenoord in de poule van de Champions League?

Welke scenario's zijn er voor Feyenoord in de poule van de Champions League?

28-11-2023 13:20 Laatste update: 13:20

Met nog twee wedstrijden te gaan is de droom voor Feyenoord om te overleven in de Champions League nog altijd in leven. De Rotterdammers staan met zes punten uit vier wedstrijden slechts op twee punten achterstand op koploper Atlético Madrid. VoetbalNieuws neemt de scenario's voor Feyenoord met je door!

Na vier wedstrijden ziet de stand in de Champions League-groep van Feyenoord er als volgt uit:

1. Atlético Madrid (4/8)
2. Lazio (4/7)
3. Feyenoord (4/6)
4. Celtic (4/1)

Feyenoord wint de twee resterende wedstrijden

Dinsdagavond komt Atlético Madrid op bezoek in De Kuip, waar op woensdag 13 december een bezoek aan Celtic op het programma staat. Wint Feyenoord beide wedstrijden, dan sluit het de groepsfase af met twaalf punten en overwintert het in de Champions League. Het is alleen de vraag of de Rotterdammers eindigen als nummer twee of groepswinnaar. Dit hangt af van Lazio, dat bij twee overwinningen nog op dertien punten kan komen.

Feyenoord wint én speelt gelijk

Wint Feyenoord één wedstrijd en speelt het één keer gelijk, dan kan het in totaal nog op tien punten komen. De Rotterdammers zijn dan in ieder geval al zeker van de tussenronde in de Europa League, waar ook overwintering in het miljardenbal nog een optie is. Dit is afhankelijk of Feyenoord wint van Atlético óf Celtic. Wint Feyenoord in eigen huis van de Madrilenen en speelt het gelijk tegen Celtic, dan kan Atlético bij overwinning op Lazio nog boven de Rotterdammers eindigen.

Speelt Feyenoord gelijk tegen de Spanjaarden en wint het van Celtic, dan volgt er een lastiger scenario. Wint Atlético namelijk van Lazio, eindigt Feyenoord als tweede in de groep. Dit is ook het geval als de groepsgenoten gelijkspelen en Lazio eerder niet van Celtic weet te winnen. Verliest Atlético het laatste duel van Lazio, dan zien we Feyenoord ook als tweede in de groep, waar het bij verlies van Lazio tegen Celtic zelfs nog eerste kan eindigen.

Feyenoord wint én verliest

Pakt Feyenoord in de twee resterende wedstrijden nog maar drie punten, dan is het afhankelijk op wie het de overwinning boekt. Wint Feyenoord van Atlético en verliest het van Celtic, kunnen zowel Atlético (winst op Lazio) en Lazio (winst op Celtic) boven de Rotterdammers eindigen. Spelen de ploegen tegen elkaar gelijk, dan komt de ploeg van Diego Simeone op negen punten, waar Lazio in dat geval maximaal op elf punten kan komen. In een scenario dat Lazio beide wedstrijden gelijkspeelt, kunnen de Italianen met Atlético en Feyenoord op een gelijk aantal punten van negen komen. Feyenoord zal dan op basis van onderling resultaat groepswinnaar worden.

Verliest Feyenoord van Atlético, maar wint het van Celtic? Dan moet Feyenoord waarschijnlijk genoegen nemen met een tussenronde in de Europa League. Alleen als Lazio de twee resterende wedstrijden niet weet te winnen kan Feyenoord dan nog tweede eindigen in de groep.

Feyenoord speelt beide wedstrijden gelijk

Speelt Feyenoord de resterende wedstrijden gelijk, dan komt het op acht punten en zien we de Rotterdammers naar alle waarschijnlijkheid terug in de tussenronde van de Europa League. Daarnaast kunnen de Rotterdammer nog tweede worden, mits Lazio maximaal één punt pakt tegen Celtic en Atlético.

Feyenoord verliest en speelt gelijk

Mocht Feyenoord van Atlético verliezen en vervolgens tegen Celtic gelijkspelen, dan volgt er een overwintering in de Europa League. Bij een omgekeerd scenario waarbij Feyenoord gelijkspeelt tegen Atlético maar van Celtic verliest zouden de Schotten nog boven Feyenoord kunnen eindigen. Daarvoor moeten zijn wel van Atlético Madrid winnen en met meer dan twee doelpunten verschil van de Rotterdammers winnen.

Feyenoord verliest twee keer

Mocht Feyenoord van zowel Atlético als Celtic verliezen, dan bestaat de kans dat de Rotterdammers geen Europese overwintering hebben. Celtic moet dan op zijn beurt wel twee keer winnen, maar mocht dat lukken dan gaan ze in punten over Feyenoord heen.