Nieuws

Oranje treft 'wonderkind' in de spits bij Ierland: 'Debuteerde op zijn veertiende'

Oranje treft 'wonderkind' in de spits bij Ierland: 'Debuteerde op zijn veertiende'

18 november - 12:58 Laatste update: 13:03

Het Nederlands elftal krijgt zaterdagavond tegen Ierland te maken met een absoluut supertalent. Aan de kant van de tegenstander staat namelijk het pas 19-jarige supertalent Evan Ferguson van Brighton & Hove Albion in de spits. Volgens zijn bondscoach en teamgenoten heeft hij alles in zich om een wereldtopper te worden.

Het woord 'wonderkind' is tegenwoordig wel van toepassing op Ferguson. In 43 officiële wedstrijden voor Brighton scoorde hij al vijftien keer. "Dat kun je wel zeggen, ja. Iedereen heeft het over hem en dan krijg je die stempel snel geplakt", aldus middenvelder Alan Browne. "Maar hij is erg nuchter. Hij is bescheiden en denkt niet dat hij groter of beter is dan wie dan ook. Hij doet gewoon zijn ding. Zo blijft hij met beide benen op de grond en wordt hij telkens beter."

Ter illustratie: Ferguson was veertien (!) toen hij zijn professionele debuut maakte voor Bohemians. "Hij was er vroeg bij. Het is een mooi gegeven", zegt bondscoach Stephen Kenny. Volgens Browne heeft Ferguson alles in zich. "Vanaf het moment dat hij bij het nationale team zit, overtuigt hij. Hij wordt steeds beter, zowel bij het nationale team als bij zijn club. Je ziet het elke dag op de training. Hij heeft iets. Hij gaat een fantastische carrière tegemoet."

Wat dat dan precies is? "Bij sommige jonge spelers zie je wel de potentie, maar dan komt het er nog niet uit. Hij heeft alles in zich om een topspits te worden. Hopelijk wordt hij alleen nog maar beter en kan hij wat successen behalen voor zijn club en land."

Kenny denkt dat Ferguson prima met de druk om kan gaan en dat die er wellicht niet eens is. "Er is veel aandacht, maar geen druk. Hij wil gewoon lekker voetballen."

Nederland – Ierland begint zaterdagavond om 20.45 uur in de Johan Cruijff ArenA. Bij een zege is Oranje definitief gekwalificeerd voor het EK. VoetbalNieuws doet via Langs de Lijn live verslag van de wedstrijd. Het daarvoor bestemde blog komt te zijner tijd online.

Bekijk of beluister hier de nieuwe aflevering van TITELSTRIJD met onder andere oud-Feyenoorder Mohamed Taabouni over Quinten Timber en Arne Slot!

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!