Nieuws

KNVB blokkeert overname Vitesse na langlopend proces: kan de club failliet gaan?

KNVB blokkeert overname Vitesse na langlopend proces: kan de club failliet gaan?

14 februari - 12:57 Laatste update: 18 februari - 12:30
1

De onrust rondom Vitesse neemt momenteel ongekende vormen aan, zowel op het veld als in de bestuurskamer. De ploeg staat onderaan in de Eredivisie, zag trainer Phillip Cocu ontslag nemen, heeft vorige week te horen gekregen dat de geplande overname niet door zal gaan en maakte zondag bekend dat algemeen directeur Peter Rovers vertrekt bij de club. De logische vraag die daarom de kop opsteekt is; kan Vitesse failliet gaan? VoetbalNieuws.nl zocht het voor je uit.

Russisch-Oekraïense oorlog van grote invloed op Vitesse

Allereerst is het belangrijk om een stukje geschiedenis van Vitesse te kennen. De club was namelijk van 2010 tot 2022 continu in handen van buitenlandse investeerders. De Georgiër Merab Jordania en de Russen Aleksander Tsjigirinski en Valeriy Oyf hebben het de afgelopen jaren voor het zeggen gehad in Arnhem. Door de uitgebroken oorlog tussen Rusland en Oekraïne stond Oyf echter onder dusdanige druk, dat hij in maart 2022 besloot om op te stappen.

Vitesse ging zodoende in de verkoop en viel ten prooi aan de Common Group, een Amerikaans investeringsbedrijf dat in handen is van de 40-jarige Coley Parry. Hij acteerde de afgelopen periode in praktijk als de eigenaar van de Vitesse, maar was dat op papier niet. Dat heeft te maken met het langslepende overnameproces, waarna de KNVB woensdag besloot dat de overname geen doorgang kan vinden. De aandelen blijven dus voorlopig in handen van Oyf.


Coley Parry, de baas van Common Group, maar dus niet de nieuwe eigenaar van Vitesse.

De toekomst van de Arnhemse club lag in handen van een onafhankelijke licentiecommissie die was ingeschakeld door de KNVB. Al sinds september 2022 onderzocht die commissie, grotendeels op kosten van Vitesse, of er nog Russische banden waren in Arnhem. Zo moest men in eerste instantie zien te achterhalen of Roman Abramovich in het verleden geld in Vitesse heeft gepompt. The Guardian onthulde in maart 2023 dat de voormalig Chelsea-voorzitter maar liefst honderd miljoen euro in de club heeft gestoken. In het verleden werden er al verschillende onderzoeken gedaan naar de oligarch, maar toen kwamen er geen onrechtmatigheden bovendrijven.

Bovendien werd onderzocht waar Parry zijn geld vandaan haalt en wie precies zijn zakelijke partners zijn. De Amerikaan had bij de officieuze overname naar verluidt nog steun van Sam Helmy, een Egyptische miljardair. Die zou later zijn afgehaakt, omdat de KNVB openheid van zaken eist. Zodoende moet Parry al het geld mogelijk alleen ophoesten, terwijl hij Vitesse al meer dan tien miljoen euro heeft geleend. Uit het onderzoek van de licentiecommissie kwam naar voren dat de Common Group helemaal niet genoeg eigen vermogen heeft en dat er ook geen nieuwe zakenpartners van Parry bekend zijn.

Vitesse wachtte meer dan een jaar op uitsluitsel van de KNVB

Een zogenaamd veto of fiat van de KNVB liet uiteindelijk meer dan een jaar op zich wachten. Hierdoor raakte het geduld van Vitesse. De Arnhemmers overwogen destijds om juridische stappen te ondernemen en zo het proces te versnellen. Interim-directeur Peter Rovers noemde de voetbalbond al eens 'traag' en hield zich dag en nacht bezig met het overnameproces.

Eind september 2023 werd bekend dat accountant BDO de jaarrekening van Vitesse niet kon goedkeuren, omdat er nog altijd banden met Russen bestaan. Op papier is Oyf namelijk nog steeds eigenaar van de club, met diens aandelen. Bovendien dreigde huisbankier ING de rekening van Vitesse op te zeggen. Dat gebeurde ook, maar de Arnhemmers deelden dit niet met de licentiecommissie. Dat leverde de club een boete van honderdduizend euro op. Daarnaast kan de club nog andere straffen uitgedeeld kunnen krijgen, aangezien de jaarrekening voor 1 oktober ondertekend moest zijn. Omdat Vitesse nog geen akkoord had omtrent Parry's overname, vroeg de club om uitstel. Daarover is voor zover bekend nog niets duidelijk.

Puntenmindering of intrekking proflicentie mogelijk

Nu zou Vitesse extra geldboetes kunnen krijgen, maar ook negen punten in mindering (drie keer drie punten). Vitesse verkeert momenteel al in degradatiegevaar, maar dan des te meer. In het meest uiterste geval kan de proflicentie worden ingetrokken, wat voor Vitesse mogelijk een faillissement betekent.

Het is in theorie dus mogelijk dat Vitesse op korte termijn failliet raakt, al zitten daar nogal wat haken en ogen aan verbonden. Alle betrokken partijen hoopten dat de KNVB de Amerikaanse overname zo snel mogelijk zou goedkeuren. Dat gebeurde niet, dus is het voor Vitesse en zijn supporters afwachten wat de toekomst nu zal brengen.

Vitesse laat op 15 februari weten in beroep te gaan tegen het besluit van de licentiecommissie. "Dit voelt niet rechtvaardig en niet professioneel", laat Coley Parry weten op het persmoment aangaande het besluit van de KNVB. Vitesse is inmiddels druk bezig met een 'Plan B', waarin Parry 24.9% van alle aandelen in handen zou moeten krijgen.