Nieuws

Feyenoord opgelet: FIFA handhaaft Oekraïne- en Ruslandregeling in nieuw seizoen

Feyenoord opgelet: FIFA handhaaft Oekraïne- en Ruslandregeling in nieuw seizoen

21-06-2022 13:34 Laatste update: 14:49
2

De FIFA gaat het komende seizoen de regelingen omtrent transfers uit Oekraïne en Rusland handhaven. Dat is potentieel interessant nieuws voor Feyenoord, dat al naar verschillende manieren zocht om Guus Til het komende seizoen te behouden. 

Dat laat de wereldvoetbalbond dinsdag weten via een statement. De regeling houdt in dat niet-Russische spelers in Rusland en niet-Oekraïense spelers in Oekraïne de gelegenheid krijgen onder hun contract uit te komen en elders te voetballen. Spelers krijgen nu tot het einde van de maand (juni) om tot een overeenkomst te komen met de huidige club om het contract te ontbinden. Gebeurt dat niet, dan hebben de spelers tot 30 juni 2023 de tijd om het contract laten opschorten. 

'Hierdoor krijgen spelers en trainers de mogelijkheid om te trainen, te spelen en een salaris te ontvangen. De Oekraïense clubs worden beschermd en buitenlandse spelers en trainers krijgen de mogelijkheid om Rusland te verlaten', schrijft de voetbalbond. 

Het afgelopen seizoen maakten veel Eredivisie-clubs gebruik van deze regel, die in maart van kracht ging vanwege de invasie in Oekraïne. Pontus Almqvist (FC Utrecht), Valentin Cojocaru (Feyenoord), Felipe Pires, David Puclin en Guillem Rodríguez (alle drie ADO Den Haag) kwamen naar Nederland. Voor Feyenoord is het extra interessant: Guus Til en Jorrit Hendrix werden al van Spartak Moskou gehuurd, maar nu krijgen de Rotterdammers een uitgelezen kans Til langer vast te leggen. 

Til gaf zelf al aan graag bij Feyenoord te blijven en met de nieuwe regeling is dat mogelijk. Technisch directeur Frank Arnesen gaf al aan 'andere mogelijkheden' te onderzoeken om Til te behouden, maar dit lijkt achteraf niet nodig.