De redenen waarom Shanice van de Sanden ontbreekt bij de Oranje Leeuwinnen

9 juli om 19:00
Laatste update: 9 juli om 19:00

Shanice van de Sanden is misschien wel dé opvallendste afwezige in de selectie van de Oranje Leeuwinnen. De aanvalster van VfL Wolfsburg werd niet opgenomen door bondscoach Mark Parsons in de 23-koppige spelersgroep. VoetbalNieuws zet voor je op een rijtje waarom Van de Sanden ontbreekt op het EK 2022 in Engeland.

De 29-jarige heeft al een rijke loopbaan achter de rug en kwam in het verleden uit voor FC Utrecht, sc Heerenveen, FC Twente, Liverpool, Olympique Lyon en nu dus voor Die Wölfe. In clubverband was ze het succesvolst met de Franse grootmacht. Ze won tussen 2017 en 2020 drie jaar op rij zowel de competitie (Division 1 Féminine) als de Champions League.

Als belangrijke basisspeler tijdens het EK 2017 werd de titel met Oranje binnengesleept. De buitenspeelster was er ook bij toen de Leeuwinnen op het WK 2019 de zilveren plak veroverden. Inmiddels werkte Van de Sanden 93 interlands af. Daarin was zij 21 keer de doelpuntenmaakster.

Eén uitzondering

Bij zijn aantreden was één van de doelstellingen die Parsons meekreeg het Nederlands elftal verder te ontwikkelen. Een criterium dat voor de Engelsman geldt, is dat speelsters in actie moeten komen bij hun club om een plek in het Nederlands elftal te verdienen. Afgaande op de 23 namen in de selectie geldt op één uitzondering na dat alle geselecteerde voetbalsters vaste waardes zijn bij hun club.

Alleen voor Daniëlle van den Donk maakt Parsons een uitzondering. De spelmaakster van Olympique Lyon miste zeven maanden van het afgelopen seizoen wegens blessures, maar kwam gezien haar grote staat van dienst én belangrijke rol in de ploeg toch in aanmerking voor deelname aan het EK. Die vlieger ging niet op voor Van de Sanden.

Een moeilijke keuze

De aanvalster werkt haar wedstrijden vooral in het tweede elftal van de Duitse club af. Ze kwam in het afgelopen seizoen tot slechts 387 speelminuten in de hoofdmacht verspreid over tien duels. Daarin begon Van de Sanden slechts vier keer vanaf de eerste minuut en viel ze dus zes keer in. Eén doelpunt was de schrale oogst.

Net als zeven andere speelster overleefde Van de Sanden de laatste schifting dus niet. "Het is een moeilijke keuze geweest en dat zegt iets over de staat van het Nederlandse voetbal", aldus Parsons tegenover de NOS. Na het bekendmaken van de selectie zei de bondcoach al 'slapeloze nachten' te hebben gehad naar aanleiding van het samenstellen van de spelersgroep.

Uitleg bondscoach

"Shanice is een speelster die veel heeft gepresteerd en dat ook nog in de toekomst zal doen", zei hij eerder tijdens een digitale persconferentie over Van de Sanden. "Ik ben groot fan van wat zij heeft gedaan. Natuurlijk is het is moeilijk voor haar, maar ook moeilijk voor mij en de rest van de staf, want we weten hoe geweldig ze is."

Maar liefst acht speelsters reizen voor het eerst af naar een groot eindtoernooi met Oranje. Toch wil Parsons de keuze om flink te verjongen niet als reden zien om Van de Sanden thuis te laten. "Die jongere speelsters brengen ook energie en naïviteit mee. Dat is leuk: spelers die geen idee hebben wat ze gaat overkomen. Dat je plezier hebt, maar ook de beste wilt zijn op het veld", aldus de bondscoach.