De Mos, Ultee en De Visser kiezen ideale WK-rechtsback: 'Fantastisch ontwikkeld'

10-11-2022 17:00 Laatste update: 17:04
4

Het WK in Qatar gaat over tien dagen van start. Dat betekent dat het tijd is om alvast te fantaseren over het beste elftal van het toernooi. VoetbalNieuws sprak met Aad de Mos, Piet de Visser en Sjors Ultee over het beste team dat zij konden maken van álle landen bij elkaar. Nadat het trio woensdag unaniem was over de keeper, is nu de rechtsback aan de beurt.

"Ik kies voor een Nederlandse speler: Denzel Dumfries", aldus Aad de Mos. "Hij heeft drang naar voren toe, een goede voorzet en ook scorend vermogen. Het is een moderne back die binnen- en buitenom kan gaan. Hij heeft zijn ervaring bij Internazionale laten zien en is vaak beslissend door te scoren op de goede momenten”, aldus De Mos. De rechtsback werkte zich geleidelijk op van de amateurs van Barendrecht tot het Nederlands elftal. "Dumfries heeft een fantastische ontwikkeling doorgemaakt. Via PSV kwam hij in Oranje en op het EK was hij de beste speler."

Trainer Sjors Ultee kies voor een 3-5-2-formatie en zet Jurriën Timber op rechts. "De kwaliteit die hij uitstraalt in de Champions League. Ik zag vanochtend de documentaire 'Parels van Amsterdam' nog. Hoe hij daar praat over het spelen tegen Haaland en dat hij daar van geniet en zin in heeft. Zijn kwaliteiten onder Van Gaal, die hem structuur biedt, maar ook heel veel ruimte geeft om uit te blinken en het systeem maakt dat ik nieuwsgierig ben hoe hij op dat podium gaat spelen."

Ultee denkt dat Timber uitstekend kan functioneren in het systeem van Van Gaal. "Ik denk dat hij met vijf heel goed kan in dribbelen, inschuiven en rust kan pakken aan de bal. Bovendien kan hij ook versnellen. Hij is op zo’n jonge leeftijd al zó goed. Ik denk dat hij het heel goed gaat doen."

Voor De Mos is het echter overduidelijk dat Dumfries in het WK-elftal hoort. "Hij geeft het goede voorbeeld aan de rest. Door zijn manier van spelen kan hij zijn ploeg uit een dip omhoog trekken. Dat slaat ook aan bij het publiek. Het werkt verlammend bij een tegenstander. Je moet tegen je buitenspeler of middenvelder ook zeggen: jongen, als hij gaat dan zul je achter hem aan moeten. Anders is het levensgevaarlijk. Hij is zowel in verdedigend, aanvallend als opbouwend opzicht een topper."

Bekijk het hele Youtube-item, mét de keuze van Piet de Visser, hier: