Van Bronckhorst verliest de Europa League-finale na strafschoppen van Frankfurt

18-05-2022 23:55 Laatste update: 19-05-2022 00:06
1

Eintracht Frankfurt heeft zich ten koste Rangers FC na een bloedstollend duel gekroont tot de winnaar van de finale van de Europa League. Na een eerste helft waarbij de spannig duidelijk zichtbaar was, kwam het duel los in het tweede deel met doelpunten aan beide zijden, maar tot een beslissing na negentig minuten kwam het. Een penaltyserie gaf uiteindelijk de doorslag, waarbij Aaron Ramsey degene was die de ploeg van Giovanni van Bronckhorst in mineur schoot.

Aan de sfeer voorafgaand aan het duel lag het zeker niet. Het Ramón Sánchez-Pizjuán zat aan de nok toe gevuld, wat een prachtig beeld gaf van de blauwe Rangers-zijde samen met de witte Eintracht-enclave.

Het spektakel dat op de tribunes plaatsvond, bleef in de eerste helft uit. Het meest opvallende moment was de blessure van Sebastian Rode, die als meest gehavende speler uit een flinke botsing kwam. Het waren de Duitsers die vervolgens een licht openingsoffensief in petto hadden, maar tot echt grote kansen kwam het niet. De grootste kans was die van Eintracht-speler John Lundstram, die een op het eerste oog goed ingestudeerde corner tot een zeer matig einde bracht. Ook de Schotten hadden hier en daar wat kleine speldenprikjes, maar deze waren niet genoeg om Eintracht doelman Kevin Trapp te laten zweten.

De tweede helft begon hoe de eerste geëindigd was, maar na een klein uur voetballen kwam het duel los. Het waren de Rangers die op voorsprong kwamen via Joe Aribo, die optimaal profiteerde van een glijpartij van Tuta.

Het antwoord van Eintracht liet vervolgens niet lang op zich wachten. Filip Kostic, die al jaren de linkervleugel van de Duitsers bestrijkt, gaf voor vanaf zijn favoriete kant waarna Rafael Borré degene was die het beste oplette. Even leek het er op dat de Duitsers snel door gingen drukken, maar echt heel gevaarlijk werd het niet meer. Na 95 minuten voetbal stond de tussenstand van 1-1 dan ook op het scorebord, waardoor het verlengen geblazen was.

In de verlening leek de tank toch wel ver leeg bij de meeste spelers van beide teams, waardoor er op aanvallend vlak vrij weinig tot stand kwam. Beide ploegen kwamen er combinerend niet meer doorheen, waardoor het vooral bij schieten van afstand bleef. In de slotminuut kwam er voor Rangers alsnog dé absolute kans om het te beslissen, maar Ryan Kent stuitte van dichtbij op Trapp waardoor het duel op penalty's uitliep.

James Tavernier won de tos waardoor de strafschoppen voor de ogen van de Schotten werden genomen en gaf vervolgens het goede voorbeeld door zelf koelbloedig raak te schieten. Tot en met de zesde penalty was er geen enkele speler die faalde, maar bij de zevende ging het fout, voor Rangers. Uitgerekend topaankoop Ramsey was degene die miste, waardoor Van Bronckhorst nog wat langer moet wachten op zijn eerste prijs met de Schotten.