Nieuws

Gemeente Amsterdam: Ajax krijgt geen huldiging bij behalen landstitel

Gemeente Amsterdam: Ajax krijgt geen huldiging bij behalen landstitel

09-05-2022 16:25 Laatste update: 16:26

Mocht Ajax zich woensdag tot kampioen van de Eredivisie kronen, dan wordt het sowieso niet gehuldigd op het Museumplein. Belangrijkste reden daartoe is het grote landelijk tekort aan beveiligers, geeft de gemeente Amsterdam aan in een statement.

Sinds jaar en dag is het gebruikelijk dat de gemeente Amsterdam een feest organiseert wanneer Ajax de landstitel pakt. Als de ploeg van trainer Erik ten Hag zich ontdoet van sc Heerenveen is de 36ste landstitel een feit. Aangezien de Amsterdammers thuis spelen, kan het in ieder geval rekenen op de steun van een uitverkochte Johan Cruijff Arena.

De gemeente informeerde in maart naar de beschikbaarheid van beveiligers, waarna al snel de grote tekorten duidelijk werden. Er werden twaalf bedrijven benaderd, telkens zonder succes. 'Een huldiging in de openbare ruimte blijkt echter niet mogelijk vanwege het grote tekort aan beveiligingspersoneel', schrijft de gemeente in het persbericht.

'Voor alle grote evenementen geldt de eis: één professionele beveiliger op elke 250 bezoekers. De ervaring leert dat een huldiging van Ajax in de openbare ruimte 80.000 tot 100.000 bezoekers trekt, wat neer komt op minimaal 320 beveiligers.'

'Uiteindelijk hebben de driehoek en Ajax moeten concluderen dat het Museumplein geen optie was voor een huldiging. Bezoekers, onder wie gezinnen met kinderen moeten erop kunnen rekenen dat een huldiging aan alle eisen voldoet en veilig en verantwoord wordt georganiseerd.'

De Ajax-supporters moeten het zodoende doen met festiviteiten in het stadion. Als er gewonnen wordt van de Friezen, wordt de schaal na afloop van het duel uitgereikt door de KNVB.