AZ boekt belangrijke overwinning op Vitesse en stoot Twente van plek vier

02-04-2022 21:53 Laatste update: 21:54

AZ heeft zaterdag goede zaken gedaan in de strijd om de derde plek in de Eredivisie. Vitesse deed goed mee in Alkmaar, maar kreeg een lesje in effectiviteit van de thuisploeg. Het werd 3-1 in het AFAS Stadion.

AZ begon aan de wedstrijd met Vitesse als nummer vijf en is een hevige strijd verwikkeld om de derde plek met FC Twente en Feyenoord. Voor de Alkmaarders was het noodzakelijk om te winnen tegen de ploeg uit Arnhem.

De thuisploeg opende na ruim een half uur de score. Vangelis Pavlidis tekende voor de bevrijdende openingstreffer aan de kant van AZ. Beide ploegen wisten in de eerste helft niet meer te scoren al was Vitesse zeker niet de mindere in het AFAS Stadion. Er werd gerust met de brilstand.

Vitesse kwam verder in de problemen toen Jacob Rasmussen na een klein uur door een eigen doelpunt de thuisploeg op 2-0 zette. De Arnhemmers lieten de moed niet in de schoenen zakken en gingen op zoek naar de aansluitingstreffer. Sondre Tronstad vond die aansluiting en zorgde na ruim een uur spelen voor de 2-1 op aangeven van Loïs Openda. Twintig minuten voor tijd werd de teruggekeerde Fredrik Midtsjø naar de zijkant gehaald.

De wedstrijd ging in de tweede helft gelijk op, maar het was AZ dat aan het langste eind trok. Jesper Karlsson gooide de wedstrijd tien minuten voor tijd op slot en tekende voor de 3-1, waardoor de Zweed wederom belangrijk is voor de ploeg uit Alkmaar. Openda schoot nog op de paal in de slotminuut en Riechedly Bazoer kreeg nog geen grote kans, maar het resulteerde niet in een tweede doelpunt aan de kant van Vitesse.

Door de overwinning klimt AZ naar de vierde plaats en gaat het voorbij FC Twente, dat in de slotminuut gelijkspeelde tegen PSV (3-3). Vitesse druipt af en daalt af naar de zevende plek, aangezien concurrent FC Utrecht wél wist te winnen op bezoek bij RKC Waalwijk.