Zwak Ajax wurmt zich voorbij Groningen, hoofdrol voor opmerkelijk VAR-moment

02-04-2022 18:32 Laatste update: 18:45

Ajax heeft zaterdag geen fout gemaakt op bezoek bij FC Groningen. De thuisploeg kwam op voorsprong na een lakse openingsfase van de Amsterdammers, maar door doelpunten van Davy Klaassen, Dusan Tadic en Steven Berghuis liep Ajax uit naar 1-3. De VAR pakte de hoofdrol in de wedstrijd door scheidsrechter Bas Nijhuis ná het rustsignaal nog naar het scherm te roepen.

De Amsterdammers begonnen slordig aan de wedstrijd in de Euroborg en kregen na twintig minuten de deksel op de neus. De thuisploeg brak goed uit en uiteindelijk werd Jørgen Strand Larsen bereikt. De Noor legde aan en verschalkte doelman André Onana vanaf zestien meter. Het schot van de spits leek houdbaar, maar de Kameroense doelman tastte mis.

Groningen was na de openingstreffer de bovenliggende partij en had meerdere grote kansen om de score te verdubbelen. De kansen waren echter niet besteed aan de Groningers. Vlak voor rust maakte Klaassen de gelijkmaker voor Ajax.

Bas Nijhuis floot af voor het rustsignaal, maar de Amsterdammers claimden dat Damil Dankerlui hands had gemaakt in de laatste aanval van Ajax. Nijhuis werd naar het scherm geroepen en gaf alsnog een strafschop aan de bezoekers. Tadic bleef kalm, schoot via het midden raak en bepaalde de stand op 1-2.

Ajax begon de tweede helft daardoor onverwachts met een voorsprong. Na ruim een uur kwam Edson Álvarez binnen de lijnen voor Mohammed Kudus. Even later werd Sebastién Haller vervangen door Brian Brobbey en maakte Daley Blind plaats voor Nicolás Tagliafico. Berghuis kreeg nog een goede mogelijkheid op de 1-3 na een mooie pass van Blind, maar hij raakte de bal volledig verkeerd en hield Groningen in leven.

Klaassen kon een kwartier voor tijd niet meer verder en werd vervangen door Kenneth Taylor. Vanwege enig tijdgerek en de grote hoeveelheid wissels kwamen er maar liefst zes speelminuten bij aan blessuretijd. Groningen wist in de tweede helft slechts enige speldenprikjes uit te delen en kwam niet meer in de buurt van de gelijkmaker. Ajax maakte in de blessuretijd de 1-3 door toedoen van Berghuis, die deze kans wél benutte.

Door de overwinning slaat Ajax een gat van vijf punten op nummer twee PSV. De Eindhovenaren zullen balen van het resultaat in Groningen: PSV staat om 18.45 uur tegenover het goed presterende FC Twente in een lastige uitwedstrijd.