Senegal en Mané naar WK na strafschoppenserie, Salah en Egypte druipen af

29-03-2022 22:01 Laatste update: 30-03-2022 10:03

Senegal heeft zich gekwalificeerd voor het WK in Qatar ten koste van Egypte. De teams van Sadio Mané en Mohamed Salah hadden 120 speelminuten én een strafschoppenserie nodig, waarin de Senegalezen aan het langste eind trokken. Salah was opnieuw in tranen en verloor, net als in de finale van de Afrika Cup, van Mané en de zijnen.

Egypte won de eerste wedstrijd met 1-0 en bezocht dinsdagavond de heksenketel in Senegal, waarin de thuissupporters er alles aan deden om De Farao's uit de concentratie te halen. De fans van de thuisploeg schenen met laserlichten om de Egyptenaren uit hun spel te houden. Na drie minuten was het raak voor de thuisploeg en frommelde Boulaye Dia de bal binnen na een hoekschop, wat voor extase zorgde in Stade Me Abdoulaye Waye.

Door de vroege treffer was de stand gelijkgetrokken. De Egyptenaren wisten niet meer te scoren. Salah kon zich niet onderscheiden en de twee landen gingen verlengen. Het leek in alles een herhaling van de Afrika Cup, waarin een verlenging en strafschoppen uiteindelijk de winnaar bepaalden. In de verlenging werd niet meer gescoord, dus mocht de bal tien keer op de stip.

De eerste vier strafschoppen werden gemist, onder meer door Salah. Egypte miste ook de laatste penalty, waardoor Mané als tiende strafschopnemer de kans had om Egypte wederom uit te schakelen. De Senegalees aarzelde niet en deed de Egyptische harten weer pijn. Senegal gaat naar het WK, Egypte en Salah blijven met lege handen achter.