Breaking news

'Koeman benaderd door KNVB voor terugkeer bij Nederlands elftal'

'Koeman benaderd door KNVB voor terugkeer bij Nederlands elftal'

20-03-2022 13:32 Laatste update: 21:32

Ronald Koeman is in beeld bij de KNVB voor een tweede periode als bondscoach. De voormalig verdediger is volgens de NOS in gesprek met de KNVB over een nieuwe samenwerking. Het is de bedoeling dat de Zaandammer de opvolger wordt van Louis van Gaal, die na het WK in Qatar afzwaait als eindverantwoordelijke bij Oranje.

De publieke omroep weet dat Koeman al begonnen is met de samenstelling van zijn staf. De bedoeling is dat de oefenmeester vanaf december weer de scepter zwaait bij het Nederlands elftal: dan loopt de verbintenis van Van Gaal af. Tussen 2018 en 2020 was Koeman al eerder de bondscoach.

In die periode ging Oranje steeds meer bekendstaan als een reuzendoder. Er werden onder meer fraaie overwinningen op Frankrijk en Duitsland geboekt. In 2019 ging daarnaast de finale om de Nations League tegen Portugal nipt verloren (1-0).

Met overtuigend, herkenbaar voetbal zette Koeman het Nederlands voetbal weer op de kaart, nadat het EK van 2016 en het WK van 2018 werd misgelopen. Hij wist zich te kwalificeren voor het EK 2020. Dat toernooi werd wegens de coronapandemie uiteindelijk pas in 2021 gespeeld. Frank de Boer kwam slechts tot de achtste finale als bondscoach tijdens dat toernooi.

Op dat moment was Koeman trainer bij FC Barcelona, zijn jeugdliefde. Het was volgens Sneeuwvlokje een kans die hij simpelweg niet kon laten lopen. Nadat hij in zijn eerste seizoen nog de Copa del Rey won bij de Blaugranas, werden de resultaten in zijn tweede jaargang - Lionel Messi, Antoine Griezmann en Luis Suárez vertrokken onder meer - steeds matiger. Uiteindelijk werd hij in oktober 2021 ontslagen bij de Spaanse grootmacht.