Nieuws

Barcelona nog steeds in financiële problemen: negatief saldo van 144 miljoen euro

Barcelona nog steeds in financiële problemen: negatief saldo van 144 miljoen euro

14-03-2022 14:23

FC Barcelona is de enige Spaanse ploeg van het hoogste niveau met een negatieve salarisgrens. Volgens berekeningen van La Liga (de competitie-organisator) hebben de Blaugranas een negatief saldo van maar liefst 144 miljoen euro.

Real Madrid heeft het maximumbudget en kan volgens La Liga maar liefst 739 miljoen euro aan salarissen betalen. De kas van Barcelona is leeg. Javier Goméz, algemeen directeur van de Spaanse competitie, geeft uitleg. "Barça's limiet is negatief omdat de verliezen van Barcelona groter zijn dan het verschil tussen inkomsten en structurele uitgaven", vertelt de bestuurder aan Marca.

"Het betekent niets over de aankopen van dit seizoen. Als de situatie niet verandert betekent het dat er gevolgen zijn in de volgende seizoenen", vervolgt hij tegenover de krant. Barcelona heeft opties om het tij te keren. "De manier om het saldo te verbeteren is door vermogenswinst te boeken", legt Goméz uit. Dat kan bijvoorbeeld door spelers te verkopen of investeringen in het kapitaal van de club.

Dat Barcelona bijzonder slagvaardig was in de afgelopen winterse transferperiode zorgt dan ook voor verbaasde blikken. Goméz legt uit hoe de Catalanen erin slaagden onder meer Pierre-Emerick Aubameyang, Adama Traoré, Dani Alves en Ferran Torres vast te leggen. "Clubs kunnen spelers contracteren zolang ze kosten besparen op de winst-en-verliesrekening van het huidige seizoen. Barcelona heeft geld bespaard door afscheid te nemen van Agüero, Umtiti en Coutinho. Met dat geld hebben ze die contracten kunnen afsluiten", aldus Goméz.