Breaking news

Bom barst in Arnhem: Cocu neemt ontslag als coach van hekkensluiter Vitesse

Bom barst in Arnhem: Cocu neemt ontslag als coach van hekkensluiter Vitesse

11-11-2023 23:41 Laatste update: 12-11-2023 00:15
2

Phillip Cocu heeft ontslag genomen als trainer van Vitesse. Dat heeft technisch directeur Benjamin Schmedes zojuist bevestigd op een speciaal ingelaste persconferentie. De trainer trekt zijn conclusies na de 1-3 nederlaag tegen SC Heerenveen, waardoor de Arnhemmers op de laatste plaats in de Eredivisie staan.

Vitesse wist in twaalf gespeelde competitieduels tot dusver slechts acht punten te verzamelen. Een bar slecht begin van de competitie, wat Cocu zich nu dus persoonlijk lijkt aanrekent. De spelers en stafleden stonden na afloop van de wedstrijd de pers niet te woord. Voor de ingang van het stadion verzamelde zich een woedende supportersmenigte, die een gesprek met de hoofdrolspelers eisten. Spelers en directieleden gingen naar buiten, evenals eigenaar Coley Parry.

Op de persconferentie, die snel werd ingelast, deden Schmedes en aanvoerder Marco van Ginkel het woord. "Hij (Cocu, red.) zei dat het beter is voor de club dat hij een stap terug doet", aldus eerstgenoemde. "Ik accepteer dat besluit en dus zijn wij op dit moment in een nieuwe situatie beland. Je zou het zeker een zwarte avond kunnen noemen. Niet alleen omdat we thuis verloren van Heerenveen, maar ook omdat dit een verlies is voor de hele groep en club."

Van Ginkel reageert op de vraag hoe de spelersgroep heeft gereageerd. "Uiteindelijk heel teleurgesteld", zegt hij. "Vanavond is een hele teleurstellende uitslag en ranglijst. Ik denk dat een hele boel jongens een goede band hadden met de trainer. Het zat er misschien aan te komen omdat je weer verliest, maar het is zeker gewoon een klap." Nadat sommige selectieleden naar buiten gingen om de fans te spreken, sprak hij ook nog met Cocu persoonlijk. "We zijn allemaal langs de trainer geweest, ik ook. Mijn band met de trainer is natuurlijk niet alleen van dit jaar, maar ook van meerdere jaren. Die is altijd goed geweest, en nog steeds. Maar er moet wel wat veranderen en hopelijk gaat dat het team en de club weer vooruit helpen."

Ook vertelt Van Ginkel wat de supporters buiten per se eisten. "Ze wilden een antwoord vanuit de club. En ja, ze vroegen ook om het ontslag eigenlijk. Uiteindelijk hebben Benjamin en ik de fans toegesproken en ik denk al met al... We moeten het allemaal samen doen. Met de fans ook, maar het is niet alleen de trainer en de staf, maar ook de spelers die het op het veld laten zien. Dat is ook niet goed genoeg. Wij als team moeten ook heel snel opstaan en dat moet de komende periode gaan gebeuren."

Cocu was sinds september 2022 hoofdcoach bij Vitesse. De 53-jarige oud-internationaal was uiteindelijk 39 officiële wedstrijden in die rol actief. Daarvoor was Cocu de trainer van onder meer PSV, Fenerbahçe en Derby County.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!