Exclusive

PSV tegen RC Lens in de Champions League: dit zijn de kwaliteiten van de Fransen

PSV tegen RC Lens in de Champions League: dit zijn de kwaliteiten van de Fransen

24-10-2023 10:54 Laatste update: 11:05

PSV speelt dinsdagavond in de Champions League tegen RC Lens. De Eindhovenaren spelen tegen de redelijk onbekende Fransen, die vorig jaar tweede werden in de Ligue 1 en voor het eerst sinds bijna twintig jaar weer actief zijn in het miljardenbal. Waar liggen hun gevaren en kwaliteiten? VoetbalNieuws legt het voor je uit.

Lens veelal in 3-4-2-1-formatie

RC Lens staat sinds 2020 onder leiding van trainer Franck Haise, die veelal met drie centrumverdedigers in een 3-4-2-1-formatie speelt. Daaruit kun je dus afleiden dat Lens zekerheid achterin wil inbouwen, maar ook veel waarde hecht aan de kwaliteiten van hun hoogstaande wingbacks. De twee tienen die achter spits Elye Wahi staan, zijn de ervaren Adrien Thomasson (29) en Florian Sotoca (32). Zij staan bekend als twee creatieve spelers die in een redelijk vrije rol spelen, om zowel naar binnen als naar buiten te gaan.

Ogen gericht op spits Wahi en doelman Samba

De man op wie echter de meeste ogen zijn gericht, is degene die we net al noemden: Wahi. De twintigjarige Franse jeugdinternational vertegenwoordigt nu al een marktwaarde van maar liefst veertig miljoen euro. Afgelopen zomer werd hij door Lens voor dertig miljoen overgenomen van Montpellier. Bij de club aan de Côte d'Azur scoorde hij maar liefst 32 keer in 92 wedstrijden. Een groot talent voor de toekomst, waar de verdediging van PSV waarschijnlijk zijn handen vol aan zal hebben!


Elye Wahi, de talisman van RC Lens, is slechts twintig jaar en scoort de ene na de andere goal.

De aanvoerder van het elftal is doelman Brice Samba. De 29-jarige goalie speelt nog maar een jaar voor Lens, maar maakte er in het topseizoen 2022/2023 een grote indruk. Bondscoach Didier Deschamps riep hem onlangs bij het Franse elftal, voor wie hij tegen Gibraltar zijn interlanddebuut maakte. Verder zijn Kevin Danso (25) en Facundo Medina (24) de sterkhouders in de verdediging. Samen met de 23-jarige Ghanees Salis Abdul Samed moeten zij de voetballende opbouw zien te verzorgen.

Vermoedelijke opstelling RC Lens

Vermoedelijke opstelling RC Lens: Samba; Medina, Danso, Gradit; Frankowski, Abdul Samed, Fulgini, Machado; Sotoca, Thomasson; Wahi.

Echter, zo goed als Lens het vorig seizoen deed, zo slecht gaat het nu. De ploeg staat met negen punten uit evenzoveel wedstrijden op de vijftiende plaats in de Franse competitie, al laat het de laatste weken enige tekenen van herstel zien. Tegen PSV hebben ze de kans om zich weer te tonen aan het fanatieke publiek. In de Champions League werd namelijk wel al groots succes geboekt. Arsenal werd in eigen huis met 2-1 verslagen en uit bij Sevilla werd er met 1-1 gelijkgespeeld. PSV weet dus dat het een heet avondje voor de kiezen krijgt!

Volledige selectie RC Lens

Keepers: Brice Samba, Wuilker Fariñez, Jean-Louis Leca, Yannick Pandor

Verdedigers: Kevin Danso, Facundo Medina, Jonathan Gradit, Abdukodir Khusanov, Faitout Maouassa, Deiver Machado, Massadio Haidara, Ruben Aguilar

Middenvelders: Salis Abdul Samed, Nampalys Mendy, Andy Diouf, Neil El Aynaoui, Przemyslaw Frankowski, Jimmy Cabot, Angelo Fulgini, David Pereira da Costa, Adrien Thomasson, Ayanda Sishuba, Nolan Bonte

Aanvallers: Óscar Cortés, Morgan Guilavogui, Elye Wahi, Florian Sotoca, Wesley Saïd, Ibrahima Baldé