Exclusive

'Degradatiekraker' Utrecht - Ajax, Twentse derby en wie stopt Feyenoord en PSV?

'Degradatiekraker' Utrecht - Ajax, Twentse derby en wie stopt Feyenoord en PSV?

22-10-2023 11:18 Laatste update: 11:13

Nu de interlandperiode voorbij is, kunnen we ons weer volledig gaan focussen op het voetbal in de Eredivisie. Komend weekend staan er, zoals te doen gebruikelijk, maar liefst negen wedstrijden op het programma. VoetbalNieuws blikt vooruit op speelronde 9 en vertelt je alles wat je moet weten over de duels!

PSV - Fortuna Sittard 3-1

Zaterdag 21 oktober, 18.45 uur
Philips Stadion, Eindhoven

ESPN 2

Koploper PSV trapt zaterdag om 18.45 uur het Eredivisieweekend af. De ploeg van trainer Peter Bosz heeft uit acht wedstrijden nog de volledige score behaald en hoopt die status uiteraard vast te houden in de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard, de nummer negen van de ranglijst.

Historisch gezien zal dat ook moeten lukken, want PSV won maar liefst 21 van de vorige 24 ontmoetingen in Eindhoven. Fortuna speelde er drie keer gelijk en won dus nog nooit. De laatste keer dat zij in het Philips Stadion een resultaat boekten, was in 2000: 1-1. Fortuna begon redelijk aan het seizoen, maar heeft haar laatste drie wedstrijden verloren. Zij wisten tot nu toe wel al Ajax en Feyenoord in bedwang te houden: twee keer 0-0.

De grote man bij PSV is Luuk de Jong met zeven goals en vijf assists. Bij Fortuna is er niet één speler met twee goals of meer, maar Alen Halilovic is daar toch wel de grootste blikvanger met zijn sierlijke spel.

Vermoedelijke afwezigen PSV: Mauro Júnior (knieblessure), Malik Tillman (lichte blessure), Noa Lang (hamstring), Isaac Babadi (onbekende blessure), Armando Obispo (knieblessure)

Vermoedelijke afwezigen Fortuna Sittard: Mouhamed Belkheir (geschorst)

RKC Waalwijk - FC Volendam 2-1

Zaterdag 21 oktober, 18.45 uur
Mandemakers Stadion, Waalwijk
ESPN

Tegelijkertijd met PSV – Fortuna trappen in Waalwijk RKC en FC Volendam tegen elkaar af. Een wedstrijd in de kelder van de Eredivisie, tussen de nummer vijftien (RKC) en zeventien (Volendam). De thuisploeg wist in dit seizoen tot dusver twee keer te winnen, de bezoekers eenmaal.

De Brabanders wisten van de 12 eerdere ontmoetingen op het hoogste niveau vijf keer de drie punten in eigen huis te houden. Volendam won er drie, voor het laatst in 1994: 2-3. Vorig seizoen werd het 4-1 in het Mandemakers Stadion. Michiel Kramer moet voor de Waalwijkse doelpunten zorgen. Met drie treffers is hij tot dusver de topscorer voor de ploeg van trainer Henk Fraser. Datzelfde aantal heeft Robert Mühren er bij Volendam in liggen.

Vermoedelijke afwezigen RKC Waalwijk: Etiënne Vaessen (hoofdblessure)

Vermoedelijke afwezigen FC Volendam: Robin Maulun (trainingsachterstand), Koen Blommesteijn (onbekende blessure), George Cox (teenblessure), Xavier Mbuyamba (ziek)

NEC - Almere City 1-1

Zaterdag 21 oktober, 20.00 uur
Goffertstadion, Nijmegen

ESPN 3

NEC speelt zaterdagavond een thuiswedstrijd waarin het de supporters weer eens op een driepunter wil trakteren; thuis tegen promovendus Almere City. In de laatste drie competitiewedstrijden lukte dat namelijk niet. Overigens heeft Almere het na een belabberde start behoorlijk op zijn heupen. De ploeg van trainer Alex Pastoor, die een verleden heeft bij NEC, wist in de laatste vier duels zeven punten te pakken.

Almere is daardoor in ieder geval voorlopig uit de degradatiezone (plek veertien). NEC doet het met een tiende plaats en één punt meer net iets beter dan haar tegenstander. De laatste keer dat beide teams elkaar troffen, was in het seizoen 2020/2021 in de Keuken Kampioen Divisie: 0-1. De Nijmegenaren rekenen deze keer vooral op de kwaliteiten van Magnus Mattsson: vier goals en twee assists. Thomas Robinet is met drie treffers de clubtopscorer van Almere.

Vermoedelijke afwezigen NEC: Youri Baas (liesblessure), Jasper Cillessen (hamstring), Alexis Tibidi (trainingsachterstand), Brayann Pereira (schouderblessure), Kas de Wit, Elayis Tavsan (beiden onbekende blessure)

Vermoedelijke afwezigen Almere City: Milan Corryn (onbekende blessure), Faiz Mattoir (kruisbandblessure), Álvaro Peña (voetblessure)

Feyenoord - Vitesse 4-0

Zaterdag 21 oktober, 21.00 uur
Stadion Feijenoord 'De Kuip', Rotterdam

ESPN 2

Ook landskampioen Feyenoord is in het huidige seizoen nog altijd ongeslagen. Of ze dat na de thuiswedstrijd tegen Vitesse ook nog kunnen zeggen, is uiteraard nog maar de vraag. De historische balans in De Kuip is wel in het voordeel van de Rotterdammers: 21 zeges, 5 nederlagen en 11 remises uit de 37 eerdere ontmoetingen. Overigens won Vitesse de laatste twee keer uit bij Feyenoord: beide keren 0-1. Het is voor de ploeg van trainer Arne Slot dus hoog tijd dat de Arnhemmers weer eens in eigen huis worden verslagen.

Hoop put Feyenoord in ieder geval uit de uitstekende vorm waarin het momenteel verkeert. De ploeg won al haar zes laatste duels. Vitesse hield vier punten over aan haar laatste twee, na een slechte reeks van vijf nederlagen te hebben neergezet. Santiago Giménez is met twaalf doelpunten uit acht wedstrijden de grote man bij Feyenoord. Marco van Ginkel is met drie goals voor Vitesse de clubtopscorer. Overigens kan Slot in deze wedstrijd weer beschikken over doelman Justin Bijlow, die hersteld is van zijn polsbreuk.

Vermoedelijke afwezigen Feyenoord: Gernot Trauner (knieklachten), Luka Ivanusec (opgerekte enkelbanden)

Vermoedelijke afwezigen Vitesse: Mathijs Tielemans (onbekende blessure), Thomas Buitink, Davy Pröpper (beiden gescheurde kruisband), Amine Boutrah (enkelblessure), Fodé Fofana (knieblessure)

AZ - SC Heerenveen 3-0

Zaterdag 21 oktober, 21.00 uur
AFAS Stadion, Alkmaar

ESPN

De derde ploeg naast PSV en Feyenoord die nog geen wedstrijd heeft verloren, is AZ. De Alkmaarders spelen ook op zaterdagavond om 21.00 uur, thuis tegen SC Heerenveen. Dit duel is historisch gezien keurig in balans: van de 26 eerdere edities wonnen beide ploegen er negen, met een doelsaldo van 45 tegen 44. Vorig seizoen werd het 1-1.

AZ leed alleen puntverlies in het thuisduel tegen Heracles (1-1). Heerenveen verkeert daarentegen in een lichte crisis. In de zes laatste competitiewedstrijden pakte de ploeg van Kees van Wonderen namelijk slechts één schamel puntje. Hoop op verbetering is daarom vooral gevestigd op de schouders van Osame Sahraoui, die met drie doelpunten en één assist vooralsnog zijn waarde heeft bewezen voor de Friezen. Vangelis Pavlidis is met tien treffers in acht wedstrijden ontketend bij AZ.

Vermoedelijke afwezigen AZ: Sam Westerveld (meniscusblessure), Mees de Wit (voetblessure)

Vermoedelijke afwezigen SC Heerenveen: Ion Nicolaescu (buikspierblessure)

FC Utrecht - Ajax

Zondag 22 oktober, 12.15 uur
Stadion Galgenwaard, Utrecht
ESPN 2

De zondagmiddag begint met het heerlijke affiche tussen FC Utrecht en Ajax. Een degradatiekraker, dat wel, opmerkelijk genoeg. De situatie bij de Amsterdammers is ondertussen wel bekend. Ajax staat op de zestiende plaats in de Eredivisie en wist uit haar zes gespeelde wedstrijden tot dusver slechts één te winnen. Utrecht doet het overigens nog slechter. De ploeg van trainer Ron Jans is met drie punten hekkensluiter. Beide ploegen smachten dus enorm naar een zege.

Dit duel stond 52 keer eerder op het programma in de Eredivisie. Daarvan won Utrecht er 14, Ajax 25. De laatste vier edities vielen ten prooi aan de bezoekers. Vorig seizoen werd het bijvoorbeeld 0-2 door treffers van Steven Berghuis en Brian Brobbey. Laatstgenoemde is samen met Steven Bergwijn ook de clubtopscorer van Ajax: beiden drie goals. Bij Utrecht is er niet één speler met twee goals of meer.

Vermoedelijke afwezigen FC Utrecht: Mike van der Hoorn, Zidane Iqbal, Bart Ramselaar, Taylor Booth (allen onbekende blessures), Nick Viergever (geschorst)

Vermoedelijke afwezigen Ajax: Amourricho van Axel Dongen (onbekende blessure), Sivert Mannsverk (voetblessure), Steven Berghuis (kuitproblemen), Ahmetcan Kaplan (buitenbandscheur knie), Gerónimo Rulli (schouderblessure), Silvano Vos (geschorst)

Heracles Almelo - FC Twente

Zondag 22 oktober, 14.30 uur
Erve Asito Stadion, Almelo

ESPN

De Twentse derby tussen Heracles Almelo en FC Twente is terug! Voor de Almeloërs de derde keer op rij dat ze een provinciegenoot treffen, na de wedstrijden tegen PEC (2-1 winst) en Go Ahead (4-0 verlies). Van de vorige zeventien ontmoetingen in de Eredivisie won de thuisploeg er echter slechts vier. Twente pakte zesmaal de volle buit, al was de laatste keer in alweer in 2014: 1-4.

Twente doet het onder trainer Joseph Oosting tot dusver zeer behoorlijk met zeven zeges uit acht competitieduels. Heracles is sinds zijn terugkeer in de Eredivisie ook redelijk op dreef. De ploeg staat met elf punten op een achtste plaats. Emil Hansson is bij Heracles de MVP met vier goals en twee assists. Sem Steijn is dat bij de bezoekers, met nagenoeg dezelfde cijfers. Hij gaf echter één assist.

Vermoedelijke afwezigen Heracles Almelo: Jizz Hornkamp (enkelblessure), Nikolai Laursen (kruisbandblessure), Diego van Oorschot (gebroken been)

Vermoedelijke afwezigen FC Twente: Gijs Smal (kuitblessure), Naci Ünüvar (lichte blessure), Joshua Brenet (spierblessure), Max Bruns (onbekende blessure), Michel Vlap (enkelblessure)

Excelsior - PEC Zwolle

Zondag 22 oktober, 14.30 uur
Van Donge & De Roo Stadion, Rotterdam

Excelsior – PEC staat voor de dertiende keer in de geschiedenis op het programma in de Eredivisie. De Kralingers wonnen drie keer in eigen huis, Zwolle maar liefst zes. De laatste drie edities vielen bijvoorbeeld ten prooi aan de bezoekers. De laatste, in 2019, eindigde bijvoorbeeld in 0-2 door treffers van Kingsley Ehizibue en Younes Namli.

Voor de laatste thuiszege van Excelsior op PEC moeten we teruggraven naar 1983: 5-0. Het wordt dus hoog tijd dat de thuisploeg eindelijk weer eens weet te winnen van de Blauwvingers. Met de huidige vorm van Excelsior zou dat moeten kunnen lukken. De ploeg staat namelijk op een zeer verdienstelijke vijfde plaats. PEC won in het huidige seizoen twee keer en staat twaalfde.

De Rotterdamse doelpunten moeten vooral komen van Nikolas Agrafiotis (vijf), al staat de Griek na een wervelende seizoenstart alweer eventjes droog. Bij PEC Zwolle is er geen een speler met twee treffers of meer.

Vermoedelijke afwezigen Excelsior: Jacky Donkor, Lennard Hartjes (beiden knieblessure), Kik Pierie (enkelblessure)

Vermoedelijke afwezigen PEC Zwolle: Samig Lagsir, Lennart Czyborra (beiden knieblessure), Ryan Thomas (trainingsachterstand)

Go Ahead Eagles - Sparta Rotterdam

Zondag 22 oktober, 16.45 uur
De Adelaarshorst, Deventer

ESPN

Go Ahead – Sparta is een duel tussen twee subtoppers uit de Eredivisie. Dat mogen beide ploegen met trots zeggen, want zo vanzelfsprekend is dat voor hen niet in de recente geschiedenis. Dit duel stond 31 keer eerder op de rol in de Eredivisie, met Sparta als historische winnaar. De Rotterdammers zegevierden namelijk twaalf keer in Deventer. Go Ahead wist negenmaal de drie punten in eigen huis te houden. Vorig seizoen werd het 0-1.

Go Ahead is daarentegen in vorm als het gaat om thuiswedstrijden. Van de laatste achttien wedstrijden in De Adelaarshorst verloor de ploeg van trainer René Hake slechts één. Philippe Rommens is met vier goals en twee assists tot dusver de grote man voor hem. Tobias Lauritsen en Charles-Andreas Brym zijn de enige Spartanen met twee treffers.

Vermoedelijke afwezigen Go Ahead Eagles: Finn Stokkers (oogblessure), Joris Kramer (bovenbeenblessure)

Vermoedelijke afwezigen Sparta Rotterdam: Sergi Rosanas (onbekende blessure), Mike Eerdhuijzen (liesblessure), Koki Saito (hamstringblessure)