Nieuws

Vrees om staking bij duel Utrecht en Ajax: 'Die rivaliteit kent ook een keerzijde'

Vrees om staking bij duel Utrecht en Ajax: 'Die rivaliteit kent ook een keerzijde'

19-10-2023 16:10 Laatste update: 16:44

Een jaar geleden zou je voor gek zijn verklaard, maar zondag wordt de degradatiekraker tussen FC Utrecht en Ajax gespeeld. Veiligheidsadviseur Frank Wijnveld vreest dat de kans op een staking groot is gezien de omstandigheden. 

Wijnveld spreekt met het Algemeen Dagblad over de wedstrijd van zondag, die onder flink wat spanning staat. Ajax (16de) en Utrecht (18de) bungelen onderin de Eredivisie en dat zorgt voor flink wat frustratie. "Bij deze wedstrijd is van beide kanten het risico groot dat met bekers wordt gegooid. Je moet doen wat je kunt om problemen te voorkomen. Ik weet dat de mensen bij Utrecht hun stinkende best doen om alles onder controle te houden. Maar de kracht van de massa is soms lastig en onbeheersbaar. Als twintig man met bier gaan gooien, dan wordt het heel lastig. Zeker als Ajax-supporters tussen de Utrecht-fans zitten."

"Utrecht - Ajax is een wedstrijd op zich. De 1200 kaarten voor uitsupporters zijn uitverkocht", meent een woordvoerder van FC Utrecht. "De wedstrijd wordt gekenmerkt door rivaliteit en de prachtige strijd op het veld. Helaas weten we dat rivaliteit ook een keerzijde kent. Daar werken beide clubs al lang aan, met de achterban."

De desbetreffende partijen gingen zes weken geleden al in overleg over de beladen wedstrijd, meent Wijnveld. "Dat ging bijvoorbeeld over wel of niet alcohol schenken en over voorwaarden voor uitsupporters, zoals bijvoorbeeld een verplichte bus-combi. Maar de dynamische risicoanalyse is een week voor de wedstrijd, die liet een heel andere situatie zien dan toen."